Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС обсъди възражение на участник и журналистически въпроси по конкурса за първоначално назначаване в административните съдилища

26 октомври 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет препрати на Върховния административен съд – по компетентност, възражение на участник в конкурса за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в административните съдилища, обявен с решение на СК по протокол № 12/13.04.2021 г. Той оспорва поставените му оценки, начина на оценяване, както и публикуваните решение на казус и отговори на тест.

Колегията обсъди също писмо от Димитър Стоянов – журналист от сайтовете Bivol.bg и Bird.bg, с поставени по Закона за достъп до обществена информация въпроси относно същата конкурсна процедура.

По повод тиражирани в някои медии манипулативни твърдения за предрешеност, председателстващият Съдийската колегия Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, заяви, че няма никакво отношение към работата на конкурсната комисия.

Атанаска Дишева – член на СК и на Комисията по атестирането и конкурсите, съобщи, че в деловодството на ВСС не са постъпвали сигнали по конкурса, а гаранциите за неговото обективно провеждане се съдържат в ЗСВ и в Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт. Посочено бе, че няма подадени жалби от участници в конкурса, във връзка с посочените твърдения. Цветинка Пашкунова – член на ВСС и председател на Комисията по правни въпроси, обърна внимание на законовите гаранции, предвидени със случайния избор на членовете на конкурсните комисии, анонимното провеждане на писмените изпити, изготвяните от Комисията по професионална етика становища за моралните качества на кандидатите, както и във възможността за обжалване на всеки от етапите в конкурсните процедури от заинтересованите лица.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд