Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС определи и. ф. административни ръководители на районните съдилища в Благоевград и Свиленград

26 октомври 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отложи разглеждането на молбата от Славка Кабасанова – и. ф. административен ръководител на Районен съд – Чепеларе, за преназначаване, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, в Районен съд – Смолян. Вторият мандат на съдия Кабасанова е изтекъл през месец май 2020 г., като с решение на Съдийската колегия от 28.04.2020 г. тя е определена и изпълнява функциите на административен ръководител.

Ссъдийската колегия обърна внимание, че в Районен съд - Смолян липсва свободна щатна длъжност, на която тя да бъде преназначен магистратът, а предвид данните за натовареността, не се налага разкриване на нова щатна бройка. В тази връзка е проведена съгласувателна процедура за съкращаване на 1 щатна длъжност „съдия“ в Районен съд – Чепеларе и разкриването ѝ в Районен съд – Смолян, в която съдия Кабасанова, в качеството си на и. ф. административен ръководител, е изразила отрицателно становище. В Районен съд – Чепеларе щатните длъжности за съдия са две, като единият магистрат изпълнява и задълженията на административен ръководител.

Съдийската колегия определи и. ф. административни ръководители на Районен съд – Благоевград и на Районен съд – Свиленград.

От 04.11.2021 г. до встъпването на нов административен ръководител, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, Гюлфие Яхова – съдия в Районен съд - Благоевград, е определена за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на съда. Колегията взе предвид нейния административен опит като заместник-председател на съда в периода 01.08.2017 г. – 09.03.2021 г., както и заявеното съгласие да бъде прекратено командироването ѝ в Окръжен съд – Благоевград. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Досегашният административен ръководител - Вера Коева, се преназначава, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, на заеманата преди избора й за председател длъжност „съдия“ в Районен съд – Благоевград, считано от 04.11.2021 г., когато изтича нейния втори мандат.

Във връзка с изтичане на първия ѝ мандат на 07.11.2021 г., председателят на Районен съд – Свиленград Живка Петрова е определена за и. ф. административен ръководител, считано от 08.11.2021 г. до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд