Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Кандидатите за изборни членове на ВСС от квотата на съдиите Марина Михайлова и Деян Денев обжалват решението на Избирателната комисия за резултатите от проведения избор

27 октомври 2021 година

Кандидатите за изборни членове на ВСС от квотата на съдиите – Марина Михайлова – съдия във Върховния административен съд, и Деян Денев – съдия в Окръжен съд – Варна, са депозирали във ВСС искане за допълване на решение и жалба срещу решение от 17 октомври 2021 г. на Избирателната комисия за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите, избрана от Общото събрание на съдиите, свикано на основание чл. 29а, ал. 1-6 от ЗСВ и проведено на 9 октомври 2021 г. в гр. София.

В подаденото на 25 октомври 2021 г. писмо се иска решението на Избирателната комисия да бъде допълнено с предложение до председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд да насрочат повторно гласуване, съгласно чл. 29к, ал. 4 от ЗСВ, което да се проведе по реда на чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ, и да обнародват решението в Държавен вестник.

На 26 октомври 2021 г. кандидатите са подали жалба с искане за отмяна на посоченото решение на Избирателната комисия, поради незаконосъобразност, както и даване на указания за прилагане на разпоредбата на чл. 29к, ал. 4 от ЗСВ за насрочване на повторно гласуване, което да се проведе по реда на чл. 29л, ал. 4 от ЗСВ.

На 17 октомври 2021 г., след проведен нов избор, Избирателната комисия обяви избора за нередовен, като съгласно чл. 29н, ал. 4 от ЗСВ решението ѝ подлежи на обжалване в 7-дневен срок от обявяването му чрез Съдийската колегия на ВСС пред състав, състоящ се от трима съдии от Върховния касационен съд и двама съдии от Върховния административен съд.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд