Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
В заключителното заседание на Пленума на ВСС за предлагане на кандидатури за председател на ВКС не са внесени предложения

28 октомври 2021 година

На четвъртото и последно възможно заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет не бяха внесени предложения за кандидатури за председател на Върховния касационен съд, обяви представляващия Висшия съдебен съвет г-н Боян Магдалинчев. Той уточни, че единствен кандидат в изборната процедура е Галина Захарова – заместник-председател на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната колегия, номинирана от Пленума на ВКС. Нейната кандидатура бе обявена на предходното – трето, поредно заседание на Пленума на ВСС.

Предложението за издигане кандидатурата на съдия Захарова, нейното съгласие за участие в изборната процедура, както и кадровата ѝ справка, по чл. 173, ал. 5 от ЗСВ са публикувани на интернет сайта на ВСС в раздел „Процедура за избор на председател на Върховния касационен съд“.

В отговор на представената информация от министъра на правосъдието проф. д-р Янаки Стоилов за затруднения при провеждане на стаж на български магистрати в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и Отдела за изпълнение на решения на Съвета на Европа, г-н Боян Магдалинчев уточни, че в началото на седмицата е проведена работна среща с представители на норвежката съдебна администрация, която е пъртньор на ВСС по проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“, финансиран по програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. Във връзка с констатирани затруднения при набиране на кандидати и провеждане на стаж в Регистратурата на ЕСПЧ са обсъдени възможностите за намаляване броя на командированите магистрати от 9 на 6, както и за съкращаване срока на стажа от 18 на 12 месеца в Отдела за изпълнение на решения на СЕ, като реализираните икономии се пренасочат за увеличаване месечните възнаграждения на командированите магистрати, чиито престой в гр. Страсбург е изцяло за тяхна сметка. Посочено бе, че предстои провеждане на нова процедура за набиране на кандидати за стаж в Регистратурата на ЕСПЧ и Отдела за изпълнение на решенията на СЕ.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд