Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на ВСС прие Правила за определяне и изплащане на допълнителни възнаграждения на прокурори и следователи по реда на чл. 233, ал. 6, изречение първо от ЗСВ

3 ноември 2021 година

С решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по протокол № 35 от 20 октомври 2021 г., в т. 17.1 Колегията отложи приемането на Правила за определяне и изплащане на допълнителни възнаграждения на прокурори и следователи по реда на чл. 233, ал. 6, изречение първо от ЗСВ (Правилата), а в т. 17.2 реши да изпрати проекта на главния прокурор на Република България за обобщаване на становища от различни прокуратури за редактиране и допълване на текстовете по Правилата.

В изпълнение на това решение, са получени становище от Върховна апелативна прокуратура, становища от петте апелативните прокуратури, 26 становища от окръжни прокуратури и 30 становища от районни прокуратури. След направено обобщение на всички мнения Прокурорската колегия на ВСС прие окончателните Правила за определяне и изплащане на допълнителни възнаграждения на прокурори и следователи по реда на чл. 233, ал. 6, изречение първо от ЗСВ. Те уреждат начинът и редът за определяне на степента на натовареност на Върховна касационна прокуратура, Върховна административна прокуратура, Национална следствена служба, прокуратури и следствени органи при определяне размера на допълнителните възнаграждения по чл. 233, ал. 6, изр. Първо от ЗСВ. С тях се регламентира, че общият размер на допълнителните възнаграждения, изплащани на прокурорите и следователите в съответния орган на съдебна власт, не може да надвишава 4 основни месечни възнаграждения годишно, в т. ч. и възнаграждението за ранг.

Предвижда се размерът на допълнителното възнаграждение на прокурорите и следователите да се определя съобразно степента на натовареност на съответния орган на съдебната власт, определена по чл. 30, ал. 5, т. 12 от ЗСВ с ежегодния анализ и отчет на степента на натовареност на органите на съдебната власт, като отделно е разписано как се определя то за командированите прокурори и следователи.

Степента на натовареност на апелативните, районните и окръжните прокуратури и на следствените отдели към окръжните прокуратури е, както следва:

1. изключително натоварен/а - по всички показатели е над средното ниво за страната;

2. високо натоварен/а - по три и повече показатели е над средното ниво за страната;

3. натоварен/а - по един и повече показатели е над средното за страната.

Въз основа на този критерий Прокурорската колегия приема решение за изплащане на допълнително трудово възнаграждение до 4 основни месечни възнаграждения за прокурорите и следователите в изключително натоварените органи, до 2 във високо натоварените и до 1 за прокурорите и следователите в натоварените органи.

Приетите правила ще бъдат публикувани на интернет сайта на Висшия съдебен съвет.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд