Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Работната група към ВСС за изготвяне на предложения за въвеждане на задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела проведе първото си заседание

19 ноември 2021 година

Първо встъпително заседание проведе Работната група към ВСС по проект  „Въвеждане на способи за алтернативно разрешаване на спорове в съдебната система в България - пилотно въвеждане на задължителна съдебна медиация; доизграждане на мрежата от съдебни центрове във всички окръжни райони на страната; разработване на стратегия за пълноценно използване на други алтернативни способи за разрешаване на спорове“. По време на срещата бяха обсъдени правилата за организацията и дейността на Работната група, плана за нейната работа и други организационни въпроси. За член на Работната група бе избрана доц. д-р Петя Неделева от ПУ „Паисий Хилендарски“.

Работната група е с мандат 6 месеца, като въз основа на „Концепцията за въвеждане на задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела“ (приетата от Съдийската колегия на ВСС през м. февруари 2021 г.) ще бъде изготвен план за необходимите промени в работата на съда и на съдебните центрове по медиация, включително законодателни промени, свързани с въвеждането на задължителна първа среща по медиация. Предложенията ще се съгласуват със заинтересованите лица – съдии, адвокати и медиатори. Предстои да бъдат определени групите дела, за които ще се прилага задължителна медиация, както и съответните процедури за провеждането ѝ. Ще бъдат изготвени критерии за квалификация и стандарти за подбор на медиаторите, модели и правила за обучение на съдии и медиатори, за въвеждане на системи за контрол и гарантиране на качеството на провежданите медиации.

Работната група е създадена с решение на Пленума на ВСС по протокол № 13/08.07.2021 г. и е в състав: г-жа Даниела Марчева - член на ВСС, административните ръководители на Софийски районен съд -  съдия Александър Ангелов, на Окръжен съд – Варна - съдия Марин Маринов, на Районен съд – Пазарджик – съдия Веселка Златева, на Районен съд – Перник – съдия Михаил Алексов, магистрати от Софийски градски съд – Александър Ангелов и Евгени Георгиев, от Софийски районен съд – Даниела Александрова – зам. административен ръководител, Окръжен съд – Варна – Десислава Жекова – зам.-административен ръководител адвокати и медиатори, г-жа Биляна Гяурова – зам.-председател на Управителния съвет на Националната асоциация на медиаторите, г-жа Свилена Димитрова и г-жа Албена Комитова – адвокати и медиатори. В срещата участваха и адв. Красимир Недев - представител на Висшия адвокатски съвет, г-жа Чонка Ковачева – н-к отдел „Международни стандарти и нормативна уредба“ от квотата на омбудсмана на Република България и на г-жа Донка Аврамова – държавен експерт в Министерство на правосъдието.

Проектът на ВСС е включен в Националния план за възстановяване и устойчивост и с него се надгражда предходния проект на Министерство на правосъдието и ВСС за насърчаване използването на медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове. С неговото изпълнение  са изградени 5 центъра по медиация в петте апелативни райони, съответно в Окръжен съд – Велико Търново, Окръжен съд – Враца, Окръжен съд – Добрич, Окръжен съд – Пловдив и Окръжен съд – Сливен.

Следващото заседание на Работната група ще се проведе в началото на месец декември 2021 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд