Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС разкри 84 щатни бройки за длъжности в администрацията на съдилищата

23 ноември 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет разпредели 84 щатни бройки за съдебни служители в съдилищата – 24 щ. бр. за съдебни помощници, 25 щ. бр. за съдебни деловодители и 35 за съдебни секретари.

На основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от Закона за съдебната власт колегията разкри в Апелативен съд – София 1 щ. бр. „съдебен помощник“, 1 щ. бр. „съдебен деловодител и 1 щ. бр. „съдебен секретар“, както и 1 щ. бр. „съдебен помощник“ в Апелативен съд – Варна, считано от датата на решението.

На същото основание са разкрити в окръжните съдилища са разкрити 8 щ. бр. за длъжността „съдебен деловодител“, от които 3 щ. бр. в Окръжен съд – Благоевград, 2 щ. бр. Окръжен съд - Бургас, и по 1  щ. бр. в Окръжен съд – Варна, Окръжен съд – Пловдив и в Окръжен съд – Хасково.

За „съдебен секретар“ са разкрити 15 щ. бр. в окръжните съдилища, от които 3 щ. бр. в Окръжен съд – Варна, по 2 щ. бр. в Окръжен съд – Благоевград, Окръжен съд – Русе и Окръжен съд – Пловдив, и по 1 в Окръжен съд – Бургас, Окръжен съд – Хасково Окръжен съд – Кюстендил, Окръжен съд – Добрич, Окръжен съд – Плевен и Окръжен съд - Кърджали.

В административните съдилища се разкрити 7 щатни бройки за съдебни деловодители, съответно: 3 щ. бр. в Административен съд – София-град, 1 щ. бр. в Административен съд – София-област, и по 1 в Административен съд – Стара Загора, Административен съд - Кюстендил и Административен съд – Бургас. За съдебен секретар се разкриват 2 щ. бр. в Административен съд – София-град, и по 1 в Административен съд – София-област, Административен съд – Благоевград и Административен съд – Бургас. Щатните бройки за съдебни помощници са в административните съдилища в  Пазарджик, Ловеч, Пловдив, Перник, Бургас и Видин.

В районните съдилища се разкриват 16 щ. бр. за съдебни помощници, 14 щ. бр. за съдебни секретари и 9 щ. бр. за съдебни деловодители.

За длъжността „съдебен помощник“ се разкриват щатни бройки в районните съдилища в Кърджали, Видин, Разград, Плевен, Благоевград, Пазарджик, Харманли, Лом, Тутракан, Котел, Асеновград, Ихтиман, Свищов, Разлог, Несебър и Сливница.

С решението се разкриват 2 щатни бройки „съдебен секретар“ в Районен съд – Варна, и по 1 в районните съдилища в Пловдив, Перник, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Ямбол, Пазарджик, Велико Търново, Харманли, Ботевград, Павликени и Айтос.

За длъжността „съдебен деловодител“ се разкриват по 2 щатни бройки в Районен съд – Варна и в Районен съд – Ихтиман, а по 1 щатна бройка в районните съдилища в Пловдив, Благоевград, Мездра, Горна Оряховица и Етрополе.

Колегията отхвърли останалите искания на административните ръководители на съдилищата за разкриване на щатни бройки за съдебни служители.

Увеличаването с нови щатове за специализираната администрация в съдилищата е вследствие на решение по протокол № 14/18.06.2020 г., т. 1 на Пленума на ВСС за внедряването на Единната информационна система на съдилищата, разработена в рамките на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на ЕИСС“, финансиран по ОПДУ. Бройките са отпуснати с бюджета за съдебната власт за 2021 г. целево, именно поради внедряването на ЕИСС и въвеждането на електронно правосъдие. Съобразено е, че съдебните секретари и деловодители са основните служители, от чиято дейност пряко зависи тази на съдиите, както и че тяхното натоварване е изключително увеличено при въведената ЕИСС и продължаващата работа със старите деловодни системи.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд