Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет извърши кадрови промени в администрацията на ПРБ – в звено „Администрация, подпомагаща европейските делегирани прокурори при ВКП и в НСлС

8 декември 2021 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет разкри на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, една щатна бройка за длъжност „административен секретар“ в звено „Администрация, подпомагаща европейските делегирани прокурори“ при ВКП и една щатна бройка за длъжност „призовкар“ в Национална следствена служба.

В изпълнение на задължението на Прокуратурата на Република България за взаимодействие с децентрализираните органи на Европейската прокуратура, за подпомагане дейността на европейските делегирани прокурори от Република България, с решения по протокол № 26/14.07.2021 г. и № 31/15.09.2021 г. Прокурорската колегия на ВСС разкри общо 34 щатни бройки за съдебни служители в звено „Администрация, подпомагаща европейските делегирани прокурори при ВКП. След направен допълнителен анализ на потребностите от кадрово обезпечаване за осигуряване на съответната дейност е отчетена необходимост от допълнителна щатна бройка за „административен секретар“, който да осъществява общото ръководство, организация и контрол на работата на служителите в звеното и да подпомага европейските делегирани прокурори по административни и организационни въпроси, поради което считаме искането за основателно.

Необходимостта от разкриване на допълнителна щатна бройка „призовкар“ в Национална следствена служба е мотивирано с оглед обезпечаване работата на следователите и осигуряване дейностите по разследването и предвид тенденцията за увеличаване броя връчени призовки. Към настоящия момент в щата на органа са утвърдени 2 щатни бройки „призовкар“, които не са достатъчни за дейността по връчване на призовки, и част от нея се извършва от служители на друга длъжност.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет даде съгласие за трансформиране на две свободни щатни бройки за длъжност „съдебен деловодител“ в една щатна бройка за длъжност „главен специалист-класифицирана информация“ и в една щатна бройка за длъжност „старши специалист-класифицирана информация“ в звено „Администрация, подпомагаща европейските делегирани прокурори“ при ВКП, с цел обезпечаване Регистратурата за класифицирана информация, във връзка с обособяването на офиса на европейските делегирани прокурори в Република България като организационна единица по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд