Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Електронното правосъдие ще обсъдят Гражданският съвет към ВСС и Съветът за партньорство през месец януари

10 декември 2021 година

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет (ГС) и Съветът за партньорство (СП) ще дискутират на съвместно заседание през месец януари 2022 г. електронното правосъдие, работата на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) и на Единния портал за електронно правосъдие, както и възможности за улесняване на гражданите при ползване на електронните услуги на съдебната власт. До 29.12.2021 г. членовете на ГС могат да предлагат и други теми за обсъждане със СП, бе решено на днешното заседание на Гражданския съвет. Той бе ръководен Мария Карагьозова като съпредседател от страна на професионалните и граждански организации в област „Правосъдие“ и Евгени Иванов – съпредседател от страна на ВСС. В заседанието участва Вероника Имова – член на ВСС, съпредседател на Съвета за партньорство и представител на работната група за мониторинг на изпълнението на предложенията за оптимизация на ЕИСС. Тя представи идеите на СП за съвместни дискусии и анонсира работата на ВСС по промяна на Правилника за администрацията в съдилищата, във връзка с приложението на  електронното правосъдие.

Членовете на Гражданския съвет обсъдиха също напредъка на дейността на работна група по темата „Прилагане на Наредба № 2 за вписването, квалификацията и дефиниране на препоръки/мерки за тяхното решаване“. Тя работи в две направления – за изменение на наредбата и за създаване на закон за вещите лица, за което ще способства събраната информация, включително опита на чужди държави.

В днешното заседание бяха набелязани и приоритетни за професионалните и гражданските организации теми, които ще бъдат включени в Индикативния годишен план за дейността на ГС към ВСС за 2022 г. Сред предложенията са ролята и значението на специализираното правосъдие, реформата на съдебната система, статутът и работата на съдебните и прокурорските помощници, достъпът до правосъдие и предоставянето на правна помощ, образованието по право и проблемите на младите юристи и други. Поставен бе въпросът на необходимостта да се прави периодичен преглед на изпълнението на актовете на ГС.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд