Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС отложи произнасянето по предложението за преназначаване на Милена Вълчева – и. ф. „административен ръководител“ на Окръжен съд – Ловеч

14 декември 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет остави без уважение молбата от Милена Вълчева – изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на Окръжен съд – Ловеч, за преназначаване, на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, на заеманата преди избора ѝ длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“. Съгласно разпоредбата на § 205, ал. 1 от ПЗР на ЗСВ, административен ръководител след приключване на мандата може да остане на длъжността съдия, прокурор или следовател в същия орган на съдебната власт. Същевременно законодателят е предвидил специална процедура за назначаване на заместник на административен ръководител, разписана в тестовете на чл. 168 от ЗСВ, както и в правилата за назначаване на заместници, приети с решение на СК на ВСС по Протокол № 3 от 24.01.2017 г.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от Закона за съдебната власт, предлага на Пленума на ВСС да разкрие, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, една свободна длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Ловеч, считано от датата на вземане на решението.

Предложението се внася в заседанието на Пленума на ВСС, насрочено за 16.12.2021 г., за разглеждане и произнасяне.

Колегията отложи приемането на решение по предложението за преназначаване на съдия Вълчева на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, на длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Ловеч, считано от датата на встъпване в длъжност на новоизбрания председател на съда.

С решение на СК на основание чл. 169, ал. 5 от ЗСВ, е преназначена Вяра Петракиева-Велинова на заеманата преди избора ѝ за „административен ръководител – председател“ на Районен съд – Трявна, считано от встъпване в длъжност на новоизбрания административен ръководител – председател на съда.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд