Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие Правила за определяне и поставяне на Индекси на съдебните актове за резултатите от инстанционната проверка и от производствата за възобновяване на наказателни дела

14 декември 2021 година

Съдийската колегия на ВСС прие Правила за определяне и поставяне на Индекси на съдебните актове за резултатите от инстанционната проверка и от производствата за възобновяване на наказателни дела (Правила), считано от 01.01.2022 г., които ще бъдат публикувани на интернет сайта на ВСС в раздел „Съдебна статистика, Регистри“, подраздел „Статистически форми за отчет“ и в раздел „Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ към СК на ВСС. Промените в статистическите форми за отчет на съдилищата ще бъдат извършени от отдел „Статистически анализ и обработка на данни“ в дирекция „Информационни технологии и съдебна статистика“ в АВСС.

От 01.01.2022 г. се отменят Указанията за поставяне на Индекси за резултати от инстанционната проверка на съдебни актове по граждански, наказателни дела и административни дела в районните, административните, окръжните и военните съдилища, във военно-апелативния съд и апелативните съдилища, приети през 2015 г.

За приетите решения ще бъдат уведомени административните ръководители на съдилищата.

При актуализиране на индексите и указанията за тяхното поставяне, Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ е изискала становища и предложения от съдилищата, както и от трите постоянни работни групи по административни, по наказателни и по граждански, търговски и фирмени дела към КСКНСС, които съвместно са констатирали необходимостта от тяхната промяна.

Нов подход е приложен по отношение на индексите за резултатите от инстанционната проверка на съдебните актове по граждански, наказателни и административни дела и указанията за тяхното поставяне да се обединят в един общ акт, с единна обща номерация и различна от досегашната, но обща титулна част. Специфичен е подходът по отношение на наказателните дела, за които е прието да се поставят индекси и за резултатите от производство по възобновяване, предвид специфичните основания за това. По отношение на гражданските и административните дела е възприето индексите да бъдат едни и същи, независимо от вида на крайния акт – решение, определение или разпореждане. За наказателните дела, те са разделени според вида на производството, без оглед вида на съдебния акт.    

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд