Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС допълни Правилата за оценка на натовареността на съдиите

14 декември 2021 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет допълни Правилата за оценка на натовареността на съдиите като създаде нов параграф 12 в преходните и заключителни разпоредби, според който считано от 1 януари 2022 г. степента на натовареност на съдиите и на съдилищата ще се анализира и отчита съобразно данните от модул „Натовареност“ в ЕИСС и Системата за изчисляване на натовареността на съдиите (СИНС) за административните съдилища. С прилагането на новата разпоредба данните за тяхната натовареност ще бъдат с достоверен и обективен източник, който ще отчита броя, сложността и тежестта на делата, и най-вече реално положените усилия от всеки един съдия в неговата дейност, с което ще се постигне коректно и справедливо отразяване.

Допълването на правилата е в резултат на констатираната от комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ противоречива практика при отчитане на дейността на съдилищата и тревожната тенденция, отнасяща се до качеството и обработката на събираната от ВСС статистическа информация. Установено е, че „анализът на натовареността преимуществено се основава на наличната статистика, базирайки се само на броя на делата, без да отчита тяхната сложност или необходимо време за разглеждането им. В резултат на това предварителната презумпция за еднородност на делата не дава реалистична оценка за действително изразходваното време за разглеждане на делата. Отделно, статистиката не държи сметка за натовареността на съдиите с други дейности, които не са пряко свързани с правораздавателната им дейност“.

Правилата са създадени през 2016 г. с цел преодоляване на съществените дефицити на системата за набиране и обработка на данните, както и осигуряване на обективна основа за оценка на натовареността на съдиите, като се отчита освен броя и сложността на делата. За тяхното прилагане е разработена СИНС, посредством която се осигурява равномерно разпределение на различните видове дела в съдилищата на съответните съдии.

От приемането им, Правилата са претърпели сериозни изменения, благодарение на дейността на трите работни групи към комисията (по основните материи дела – наказателни, граждански и търговски и административни), като са коригирани недостатъците, деформиращи резултатите и дискредитиращи СИНС. До края на тази година модул „Натовареност“ на ЕИСС ще бъде напълно готов и безпроблемно ще отразява данните за натовареността на всеки един съдия.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд