Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
ПК на ВСС връща направеното предложение от Иван Демерджиев за образуване на дисциплинарно производство и налагане на дисциплинарно наказание на Иван Гешев – главен прокурор на РБ, на Надежда Йорданова –министър на правосъдието

15 декември 2021 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обсъди предложение с рег. индекс № ВСС – 16632/09.12.2021 г. от министър на правосъдието Иван Демерджиев за образуване на дисциплинарно производство и налагане на дисциплинарно наказание на Иван Гешев – главен прокурор.

Колегията реши да върне така направеното предложение за образуване на дисциплинарно производство основание чл. 312, ал. 1, т. 4 от Закона за съдебната власт на министъра на правосъдието с оглед неговото конкретизиране. Колегията реши да изпрати пълния стенографски протокол от заседанието на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет от 15 декември 2021 г. по т. 24.

В обсъждането взеха участие Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов, Стефан Петров и Евгени Иванов, които се обединиха около мнението, че предложението не носи яснота по изнесените фактически данни и правни изводи, необходимо е да се поясни какви нарушения са извършени и по какъв ред и в каква процедура следва да се разгледа.

Иван Гешев – главен прокурор на Република България се отведе от гласуването, но запази своето право да коментира.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд