Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Заседанието на Пленума на ВСС за изслушване на кандидата в откритата процедура за избор на председател на ВКС ще се проведе в сградата на Националния институт на правосъдието

11 януари 2022 година         

Пленумът на Висшия съдебен съвет, обяви на основание чл. 173, ал. 7 от Закона за съдебната власт, че заседанието за изслушване на кандидата в откритата процедура за избор на председател на Върховния касационен съд на 14 януари 2022 г. от 10.00 ч. ще се проведе в зала 201 в сградата на Националния институт на правосъдието, ул. „Екзарх Йосиф“ № 14, гр. София.

Заседанието на Пленума на ВСС ще се излъчва пряко по БНТ 3, както и онлайн, чрез интернет сайта на Висшия съдебен съвет.

Промяната на първоначално обявеното място – заседателната зала в сградата на ВСС, е с цел спазване на въведените противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19 на територията на Република България. Към момента повечето от членовете на ВСС са заявили присъствено участие в заседанието, като в залата ще има и технически екипи, осигуряващи прякото предаване по БНТ и он-лайн излъчването, чрез сайта на ВСС.

До 6 януари 2022 г. – законоустановеният срок, съгласно чл. 173, ал. 8 от ЗСВ, в който юридически лица с нестопанска цел, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации могат да предоставят становища и въпроси към кандидата, във ВСС са постъпили писмени въпроси от Милен Василев – съдия в Софийски апелативен съд и от Български институт за правни инициативи, както и становище от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

На интернет страницата на ВСС в раздел „Процедура за избор на председател на ВКС“ са публикувани всички относими към процедурата документи, съгласно изискванията на ЗСВ и Правилата за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор. Публикуван е и Протоколът от проведеното на 10 януари 2022 г. заседание на Пленума на Върховния касационен съд за изслушване на кандидата за председател на съда съдия Галина Захарова и изразяване на становище за наличието на качествата по чл. 170, ал. 4 и ал. 5 от ЗСВ.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд