Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС откри процедура за избор на административен ръководител на Районен съд – Смолян, определи дати за провеждане на събеседване с кандидати за председатели на съдилища, и определи и. ф. председател на Окръжен съд - Шумен

18 януари 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет откри процедура за избор на административен ръководител – председател на Районен съд – Смолян. Длъжността е овакантена след като с решение на колегията по протокол № 43/30.11.2021 г. Петър Маргаритов е назначен за административен ръководител на Окръжен съд – Смолян и встъпи в длъжност на 21.12.2021 г.

В едномесечен срок от датата на обявяване на свободната длъжност в „Държавен вестник“, предложения за назначаване на административен ръководител на съответния орган на съдебната власт могат да се подават в администрацията на ВСС, по електронен път с квалифициран електронен подпис на официалния имейл адрес на ВСС или чрез лицензиран пощенски оператор на официалния адрес на ВСС. Към предложението се прилагат подробна автобиография, подписана от кандидата, копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право“, копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност и другите, предвидени в ЗСВ документи. Решението на Съдийската колегия за откриване на процедурата ще бъде обнародвано в „Държавен вестник“ и публикувано на интернет страницата на ВСС.

Съдийската колегия определи дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, както следва:

  • на 8 февруари 2022 г. – Окръжен съд – Видин, Окръжен съд – Враца и Районен съд – Свиленград;

  • на 15 февруари 2022 г. - Районен съд – Сандански и Районен съд – Кюстендил;

  • на 15 март 2022 г. – Окръжен съд – Плевен.

По един кандидат е допуснат в конкурсните процедури за Окръжен съд – Враца, Окръжен съд – Видин и Районен съд – Свиленград. Кандидат за Окръжен съд -. Видин е Илия Илиев – и. ф. административен ръководител на съда, който преди това е бил негов заместник-председател. За втори мандат председател на Окръжен съд – Враца се кандидатира съдия Надя Пеловска-Дилкова, която е била негов административен ръководител до м. юли 2019 г. За втори мандат се кандидатира и председателят на Районен съд – Свиленград Живка Петрова, чиито мандат изтече през м. ноември 2021 г.

За втори мандат се кандидатира председателят на Районен съд – Кюстендил Мая Миленкова, след като първият ѝ мандат изтече през м. април 2021 г., а кандидати за административен ръководител на Районен съд - Сандански са двама съдии от органа – Рая Манолева и Стойка Янева.

Кандидатите за председател на Окръжен съд – Плевен са трима – настоящият и .ф. административен ръководител и зам.-председател на съда Екатерина Георгиева-Панова, както и съдиите от същия орган Силвия Кръстева и Весела Сахатчиева.

Поради изтичащ първи мандат на председателя на Окръжен съд – Шумен София Радославова на 26.01.2022 г., тя бе определена от Съдийската колегия, на основание чл. 175, ал. 4, изр. 2 от ЗСВ, в изпълнение на решение на Колегията по протокол №31/23.10.2018 г., т. 15, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“, считано 27.01.2022 г. до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.

Във връзка с депозирана молба за оттегляне на кандидатурата си за административен ръководител – председател на Апелативен съд – Бургас, Съдийската колегия прекрати по отношение на Деница Вълкова – съдия във Върховния касационен съд, изборната процедура, открита от Колегията с решение по протокол № 17/02.06.2020 г. Решението ще бъде обявено на интернет сайта на ВСС в раздел Важно/Конкурсни процедури/Избор на административни ръководители. Единствен кандидат за длъжността остава Пламен Синков – и.ф. административен ръководител на Апелативен съд – Бургас.

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд