Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС поощри с „личен почетен знак първа степен – златен“ и с парични награди Емилия Кабурова и Марина Михайлова – съдии във ВАС

18 януари 2022 година

 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет поощри, на основание чл. 303, ал. 2, т. 2, буква „а“ от ЗСВ, съдиите от Върховния административен съд – Емилия Кабурова и Марина Михайлова, с отличия „личен почетен знак първа  степен - златен“ за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества, както и с парични награди в размер по 1000 лв. за всяка от тях.

Съдиите са поощрени по предложение от председателя на Върховния административен съд – Георги Чолаков по повод освобождаването им от длъжност, поради навършване на 65-годишна възраст.

Съдия Кабурова е била стажант и младши съдия в Окръжен съд - Благоевград, съдия в Районен съд – Благоевград и в Административен съд – Благоевград. От 01.02.2012 г. е съдия във Върховния административен съд, като от общо над 41 години юридически стаж, 22 години е заемала длъжността „съдия“, от които 10 години във ВАС.

Съдия Михайлова е била стажант в Софийска градски съд, съдия в Районен съд – Ботевград, в Софийски районен съд, в Софийски окръжен съд. От 02.05.1997 г. е съдия във Върховния административен съд. От общо над 40 години юридически стаж, 32 години е заемала длъжността „съдия“, от които над 24 години във ВАС. Съдия Маринова притежава научна степен „доктор“ по Административно право и административен процес.

Посочено е, че съдия Кабурова и съдия Михайлова притежават отлична теоретична и практическа подготовка, богат професионален опит, безупречно са изпълнявала служебните си задължения и се ползват с уважението на съдиите и съдебните служители. Актовете, постановени от тях са се превърнали в своеобразен еталон за обективност, качество и прецизност, атестат за което е повишеното обществено доверие в ефективността на административното правосъдие. В своята дългогодишна практика като върховни съдии Емилия Кабурова и Марина Михайлова са се утвърдили не само като олицетворение на държавната функция за съдебен контрол за законосъобразност върху актове, действията и бездействията на администрацията, но и като своеобразен коректив на държавното управление. Те са пример за младите си колеги, които се стремят със същото усърдие, прилежност, чест и достойнство, да отстояват принципите на правовата държава, като осигуряват на гражданите достъпно, качествено, прозрачно и срочно административно правосъдие, за да гарантират справедлив административен процес.

Съдийската колегия освободи, на основание чл. 160 във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ, от заеманата длъжност „съдия“ във ВАС - Емилия Кабурова, считано от 21.01.2022 г., и Марина Михайлова, считано от 03.02.2022 г.

С цел осигуряването на суми за поощрения на магистрати във връзка с чл. 303, ал. 3 и чл. 304 от Закона за съдебната власт, Съдийската колегия предлага на Комисия „Бюджет и финанси“ да утвърди за сметка на преходния остатък от 2021 г. неусвоената част от средствата, утвърдени с решение на Пленума на ВСС по т. 24 от Протокол №2/04.02.2021 г. в размер на 39 784 лева за нуждите на Съдийската колегия.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд