Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на ВСС оптимизиране щатната численост на органи на съдебната власт в системата на Прокуратурата на Република България

19 януари 2022 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на ВСС, на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, да съкрати щатната численост на Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Пазарджик, с една свободна длъжност „следовател“ и да разкрие една щатна длъжност „младши следовател“ в същата, да съкрати щатната численост на Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Сливен, с една свободна длъжност „следовател“ и да разкрие една щатна длъжност „младши следовател“ в същия. Предлага се още да се съкрати щатната численост на Военно-окръжна прокуратура – Сливен, с една свободна длъжност „следовател“ и да се разкрие една щатна длъжност „младши следовател“ във Военно-окръжна прокуратура – София, считано от датата на вземане на решението.

Предложенията са с оглед направени такива от главния прокурор на Република България за планиране на длъжности за младши магистрати и обявяването им на конкурси за календарната 2022 година. Видно от данните за натовареността на следствените отдели през 2020 г. и първото полугодие на 2021 г., наличието на незаети длъжности „следовател“ е довело до увеличаване на натовареността на реално работещите следователи в окръжните прокуратури в гр. Пазарджик и гр.Сливен, поради което предложенията за трансформирането им в длъжности за младши следователи и обявяването им в конкурс се явяват основателни.

По отношение на Военно-окръжна прокуратура - София, предложението е направено предвид утвърдения щат, който показва, че органът не разполага с длъжност „младши следовател, както и предвид данните за натовареност за периода 2020 г. - първо полугодие на 2021 г., които сочат за тенденция за нейното увеличаване.

Предложените трансформации ще бъдат внесени за разглеждане и произнасяне в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, насрочено на 20.01.2022 г.

По отношение на младшите прокурори не се налага такъв тип трансформации.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд