Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС поощри Емануела Балевска и поради пенсиониране я освободи от длъжност „съдия“ във ВКС

25 януари 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 303, ал. 1 и ал. 2, т. 1 и т. 2, буква „а“ от ЗСВ, поощри Емануела Балевска – съдия, и. ф. „заместник на председателя на Върховния касационен съд и ръководител на Гражданска колегия“, с отличия „служебна благодарност и грамота“ и „личен почетен знак първа степен – златен“ за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества, както и с парична награда в размер на 1000 лв.

Предложението за това, направено от Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд и председателстващ Съдийската колегия на ВСС, е подкрепено от Комисията по професионална етика при ВКС. Посочено е, че целият професионален стаж на Емануела Балевска – 39 години, е прослужен изцяло в органите на съдебната власт, като 24 от тях са във Върховния касационен съд. На 16.11.2016 г. тя е назначена на длъжността „председател на Второ гражданско отделение“, а считано от 29.09.2021 г. и към момента изпълнява длъжността „заместник на административния ръководител – заместник-председател на Върховния касационен съд и ръководител на Гражданска колегия“. Обърнато е внимание, че тя е изграден професионалист с отлична теоретична подготовка, многогодишен практически опит и управленски умения, лектор по теми от гражданското и търговското правораздаване, като се ползва с уважение и авторитет както сред съдиите, така и сред цялата юридическа общност.

Подкрепа за предложението заявиха Цветинка Пашкунова, Вероника Имова, Олга Керелска и Даниела Марчева – членове на ВСС, като заявиха, че Емануела Балевска е изключителен юрист с принос за развитие на правото, и съдия, от който са се учили много магистрати.

Колегията освободи на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ Емануела Балевска от заеманата длъжност „съдия“ във ВКС, считано от 04.02.2022 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд