Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Сътрудничеството в съдебната сфера между България и Франция обсъдиха на среща във Висшия съдебен съвет

1 февруари 2022 година

Реформата на съдебната власт в България и ролята на специализираните съдилища и прокуратури обсъдиха г-н Боян Магдалинчев - представляващ Висшия съдебен съвет, и г-н Стефан Петров – член на Прокурорската колегия на ВСС, с г-жа Фредерик Дюбост – френски магистрат за връзка за района на Югоизточна Европа, и г-жа Стефани Петибон – първи съветник в посолството на Франция в България.

Срещата бе проведена по инициатива на г-жа Дюбост, с акцент върху въпроса за органите на специализираното правосъдие.

Представителите на ВСС подробно обясниха статута, функциите и правомощията на Висшия съдебен съвет и неговите органи - Пленум, Съдийска и Прокурорска колегии, като акцентираха върху отстояването на независимостта на съдебната власт.

Г-жа Дюбост коментира специализацията на френското правосъдие и отбеляза дългогодишното сътрудничество между ВСС и френския съдебен съвет. Тя анонсира, че в рамките на френското председателство на Европейския съюз ще бъде проведена и среща на съдебните съвети на страните членки.

Представляващият ВСС връчи на гостите плакет по повод 30-годишнината от създаването на ВСС, която бе отбелязана през месец септември 2021 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд