Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на ВСС прие проект на становище, във връзка с предложение за изменение и допълнение на законопроекта за Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

16 февруари 2022 година

Прокурорската колегия на Всишия съдебен съвет прие проект на Становище във връзка с предложение за изменение и допълнение на законопроекта за Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., внесен от Министерския съвет на 01.02.2022 г и приет на първо гласуване на 10.02.2022 г.

В становището се изразява категоричено несъгласие с предложеното намаляване на бюджета на съдебната власт с около 23 млн. лв., в частта за текущите разходи на Прокуратурата на Република България. Посочено е, че редуцирането на предвидените текущи разходи по бюджета на съдебната власт ще има за резултат невъзможност за осъществяване в пълен обем на дейността на всички звена от съдебната власт, както и че подобен подход представлява неизпълнение на конституционната повеля за самостоятелност на бюджета на съдебната власт и на практика е посегателство срещу независимостта й. Проекта на Становището ще бъде внесен за разглеждане в заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, което ще се проведе на 17 февруари 2022 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд