Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС не уважи молби за преназначаване на прокурор от СП и инспектор от ИВСС на длъжност „съдия“

22 февруари 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет остави без уважение молбата от Евгения Щъркелова – заместник на административния ръководител на Специализираната прокуратура, за преназначаване по реда на чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт на длъжност „съдия“  в Софийски градски съд. Прокурор Щъркелова е депозирала на 31.01.2022 г. във ВСС заявление с искане за преназначаване по реда на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ на длъжност „съдия“ в Софийски градски съд. Колегията отхвърли тази молба като се аргументира с възможността тя да бъде преназначена на длъжност „прокурор“ в Специализираната прокуратура, с предвиденото в чл. 189, ал. 4 от ЗСВ конкурсно начало за преминаване на друга по вид длъжност в съдебната система, както и с недопускане ползването на двоен кариерен бонус.

Колегията не уважи и молбата от Любомир Крумов – инспектор в Инспектората към ВСС, за възстановяване на длъжност „съдия“ в Окръжен съд – София.

Любомир Крумов е подал на 24.01.2022 г. във ВСС заявление с искане за произнасяне по предходна негова молба от 18.03.2020 г., в която моли да бъде възстановен на заеманата преди избора му за инспектор длъжност „съдия“ в Окръжен съд – София, на основание чл. 50, ал. 2, вр. ал. 1 от ЗСВ. Колегията взе предвид, че той не е освободен от Народното събрание като инспектор в ИВСС и въпреки изтичането на мандата му, продължава да изпълнява тази длъжност.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд