Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС определи заместник-председател на Софийския районен съд и изпълняващи функциите „административен ръководител“ на Административен съд – Търговище, и на Районен съд – Чепеларе

8 март 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 175, ал. 4, изречение второ от Закона за съдебната власт и в изпълнение на решение на Колегията по протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, определи Красимира Цветкова – съдия в Административен съд – Търговище, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на съда, считано от 15.03.2022 г. до встъпване в длъжност на нов административен ръководител. Длъжността е предсрочно овакантена след преназначаването на досегашния председател Росица Цветкова с решение на СК по протокол № 8/01.03.2022 г.  на длъжност „съдия“ в Административен съд – София-град, считано от 15.03.2022 г.

Поради настъпили нови обстоятелства, Съдийската колегия определи на основание чл. 175, ал. 4, изречение второ от Закона за съдебната власт, и в изпълнение на нейно решение по протокол № 31/23.10.2018 г., т. 15, Сона Вахе Гарабедян – съдия в Районен съд – Чепеларе, за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на съда, считано от датата на вземане на решението до встъпване в длъжност на нов административен ръководител.

Колегия назначи на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 2 и чл. 169, ал. 2 от ЗСВ, Мария Дончева – съдия в Софийския районен съд, на длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на Софийския районен съд. Нейната кандидатурата е предложена от Александър Ангелов – административен ръководител – председател на СРС, и подкрепена на 25.02.2022 г. от Общото събрание на съдиите. В мотивите за номинацията се посочват притежаваните от съдия Дончева добри организационни умения и способност за работа в екип, умението ѝ да отстоява своите позиции и да цени чуждо мнение, както и предлаганите от нея идеи за оптимизиране на работата и развитието на съда. Тя е заемала длъжността и в периода 2017-2019 г., като е освободена, предвид ползването на дългосрочен отпуск по чл. 163, ал. 1 от Кодекса на труда. След завръщането ѝ на работа и до момента, отново е ангажирана и подпомага административната дейност на съда.

Подкрепа за кандидатурата на съдия Дончева заявиха Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, Даниела Марчева и Цветинка Пашкунова – членове на ВСС, които отбелязаха доказания ѝ професионализъм и интегритет, както и оказаното доверие от председателя на съда и от 121 магистрати в Общото събрание.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд