Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Мария Дучева за административен ръководител – председател на Районен съд – Айтос

 

22 март 2022 година

Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Мария Дучева за административен ръководител – председател на Районен съд – Айтос. Тя има над 13 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Кариерата ѝ започва през 2009 г. като младши прокурор в Районна прокуратура – Бургас, като от 03.07.2012 г. е прокурор в същия орган. На 06.01.2014 г. е преместена на длъжност „съдия“ в Районен съд – Свиленград. В периода 27.04.2015 г. – 18.05.2015 г. правораздава в Районен съд – Сливен, след което е назначена за административен ръководител на Районен съд – Айтос, а от 19.05.2020 г. за и. ф. председател на съда. Кандидатурата ѝ за втори управленски мандат е подкрепена от общото събрание на съда.

Съдия Дучева заяви, че е мотивирана от придобития житейски, юридически и административен опит и има амбиция да надгради постигнатото в своя мандат, както и да реализира набелязаните нови приоритети. Според нея основна цел е запазването на добрите резултати на съда по критериите - независимост, ефективност, прозрачност, отчетност и повишаване на общественото доверие в правораздавателната система. В тази връзка ще бъдат приети нови и усъвършенствани  правилата за работа в съда, като продължи практиката на строг контрол върху срочността на произнасяне. Предвижда се създаване на електронен регистър на практиката на въззивния и касационния съд по дела, с цел запознаване на всички магистрати с тях. Съдия Дучева отчете резултатите за кадрово, материално и техническо обезпечаване на съда; прилагането на  електронното правосъдие, дейността на съдебно-изпълнителната служба; повишаване квалификация на работещите в съда и други.

Подкрепа заявиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд и Атанаска Дишева – член на ВСС, като се позоваха на изразената подкрепа от Общото събрание на съда, доказаните професионални, етични и ръководни качества на кандидата, убедителното представяне, и показаното умение да формулира и решава проблемите на съда.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд