Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС отхвърли предложение за откриване на процедура за преназначаване на магистрати по реда на чл. 194, ал. 1 от ЗСВ и предлага оптимизиране на щатната численост на органи на съдебната власт

15 март 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет остави без уважение предложението от административния ръководител – председател на Районен съд – Бургас, за откриване на процедура за преназначаване на магистрати по реда на чл. 194, ал. 1 от Закона за съдебната власт от Районен съд – Карнобат в Районен съд – Бургас.

Колегията взе предвид, че анализът на статистическите показатели не обосновава необходимост от оптимизиране на щатната численост на Районен съд – Бургас чрез посочения институт, тъй като редуцирането на магистратския състав на Районен съд – Карнобат ще доведе до затрудняване на правораздавателния процес.

Колегията реши на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ да предложи на Пленума на ВСС да съкрати, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, една свободна длъжност „съдия“ в Районен съд – Добрич, която да се разкрие в Районен съд – Варна, считано от датата на вземане на решението. Предложението се внася в заседание на Пленума на ВСС, насрочено на 24.03.2022 г., за разглеждане и поизнасяне.

Решението на СК е мотивирано с необходимостта от разкриване на една длъжност „съдия“ в Районен съд - Варна, на която да бъде преназначен магистрат по реда на чл. 169, ал. 5 от ЗСВ. Анализът на статистическите данни показва, че Районен съд – Добрич е с натовареност под средната за страната, което позволява съкращаването на един съдийски щат.

Колегията предлага на основание чл. 30, ал. 5, т. 7 от ЗСВ, на Пленума на ВСС да съкрати, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, една свободна длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Враца, която да се разкрие на същите основания в Административен съд – Плевен, считано от датата на вземане на решението. Предложението се внася в заседанието на Пленума на ВСС, насрочено на 24.03.2022 г., за разглеждане и произнасяне.

Решението е свързано с предстоящото изтичане на 30.03.2022 г. на втория мандат на административния ръководител на Административен съд – Ловеч, и депозирано от него заявление за възстановяване на равна по степен длъжност в друг орган на съдебната власт, а именно в Административен съд – Плевен.

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд