Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС назначи трима заместник-председатели на Върховния касационен съд

22 март 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 160, във връзка с чл. 168, ал. 2 и чл. 169, ал. 2 от Закона за съдебната власт назначи Евгени Стайков – съдия във Върховния касационен съд, на длъжността „заместник на административния ръководител – здаместник-председател“ и ръководител на Търговска колагия на ВКС; Лада Паунова – съдия във ВКС, на длъжността „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ и ръководител на Наказателната колегия на ВКС, както и Мими Фурнаджиева – съдия във ВКС, на длъжността „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ и ръководител на Гражданската колегия на ВКС, считано от датата на встъпване в длъжност.

Кандидатурите са предложени от Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, след като са номинирани от съответните колегии на съда и са получили подкрепата на Пленума на ВКС.

Съдия Стайков има над 35 години юридически стаж като съдия и адвокат. Кариерата му започва през 1985 г. като стажант-съдия в Софийски градски съд. Последователно е бил съдия в Първи районен съд, председател на Трети районен съд, член-съдия в Софийски градски съд, а в периода 18.03.1998 г. – 04.09.2009 г. – председател на Софийския апелативен съд. От 08.06.2015 г. е съдия в Търговска колегия на ВКС.

Съдия Паунова има над 22 години стаж в органите на съдебната власт, като общият ѝ юридически стаж е повече от 31 години. Кариерата ѝ започва като стажант-съдия в Софийски градски съд през 1988 г., след което е младши съдия в СГС. Правораздавала е в Софийски районен съд, в Софийски апелативен съд, а считано от 24.04.2015 г. и към момента във ВКС. На 01.06.2020 г. е назначена за председате на Трето отделение в Наказателната колегия на ВКС. Била е лектор в Националния институт на правосъдието и член на Аналитичното звено на Наказателната колегия на ВКС.

Съдия Фурнаджиева има над 33 години юридически стаж, от които повече от 28 години в органите на съдебната власт. През 1987 г. започва кариерата ѝ като стажант-съдия в Софийски градски съд, след което е съдия в Районен съд – Разлог и в Окръжен съд – Благоевград. В периода от месец юли 2000 г. до месец ноември 2004 г. е била заместник-председател и председател на Окръжен съд – Благоевград, а от 30.03.2007 г. правораздава във ВКС. Освен придобит опит като административен ръководител, съдия Фурнаджиева има завършена през 2006 г. магистратура по съдебна администрация в Съединените американски щати.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд