Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие Вътрешни правила за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на ВКС, председателя на ВАС и главния прокурор

24 март 2022 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие Вътрешни правила за установяване на основание за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор. Правилата се публикуват на интернет сайта на ВСС, раздел „Нормативни и вътрешни актове“ – „Актове на ВСС“ – „Вътрешни правила“.

На основание чл. 9, ал. 1 от тях, Пленумът задължи главния секретар на ВСС да връчи днес на главния прокурор Иван Гешев препис от постъпилото предложение за освобождаването му от длъжност, внесено от министъра на правосъдието на основание чл. 175, ал. 5, във връзка с чл. 175, ал. 3 от Закона за съдебната власт и приложенията към него. След като г-н Гешев декларира писмено тяхното получаване, ПВСС насрочи за 04.04.2022 г. от 10 ч. заседание по чл. 10, ал. 1 от Правилата, на което ще се произнесе по допустимостта на предложението.

Правилата уреждат принципите, от които се ръководи ПВСС при осъществяване на процедурата по чл. 175, ал. 5 от ЗСВ; очертават се субектите, имащи правомощия за иницииране на процедурите; уточняват се формата и съдържанието на предложението за откриване на процедурата, както и  хипотезите за нередовност и допустимост на същото; разписват се и етапите при провеждане на самата процедура.

Тяхната цел е да се гарантира прозрачност, обективност и справедливост на процедурата, да се създаде единен подход при нейното провеждане и да се осигури право на защита в пълен обем на посочените лица. Те регламентират, че предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на ВКС и председателя на ВАС могат да направят не по-малко от трима членове на Съдийската колегия, министърът на правосъдието, Пленумът на ВКС, съответно Пленумът на ВАС. Предложение за главния прокурор могат да внесат не по-малко от трима членове на Прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието.

Правилата регламентират, че заседанието на ПВСС е публично и се излъчва в реално време чрез интернет страницата на ВСС и чрез БНТ.

В тях се посочва, че ПВСС се произнася с решение, с което отхвърля предложението или прави предложение до президента на Република България за предсрочно освобождаване от длъжност на лицето по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията. Решението на ПВСС се приема с явно гласуване с мнозинство не по-малко от 17 гласа, а ако то липсва, предложението се смята за отхвърлено.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд