Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС отложи разглеждането по същество на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор и уведоми министъра на правосъдието в 7-дневен срок да отстрани нередностите в предложението от м. юли 2021 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ПВСС) взе решение, че предложението от м. юли 2021 г. на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев, не отговаря в пълнота на изискванията за допустимост, тъй като се реферира към доказателства, а не са изложени фактически обстоятелства сочещи на тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения на главния прокурор, или накърняващи престижа на съдебната власт по смисъла на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България (КРБ). В тази връзка с 16 гласа „За“ и 1 глас „Против“ ПВСС уведоми министъра на правосъдието да отстрани констатираните нередностите в 7-дневен срок, считано от датата на вземане на решението. На основание чл. 10, ал. 2, във връзка с чл. 7, т. 3 от Вътрешните правила за установяване на основание за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на ВКС, председателя на ВАС и главния прокурор, министърът на правосъдието трябва да направи изложение на фактическите обстоятелства, за които се твърди, че са основание за предсрочно освобождаване на главния прокурор. В случай че нередностите не бъдат отстранени в посочения срок, Пленума на ВСС, на основание чл. 11 от Вътрешните правила ще остави предложението без разглеждане.

Предложението на министъра на правосъдието Янаки Стоилов от м. юли 2021 г. бе включено като допълнителна точка в дневния ред, във връзка с влязло в сила Определение № 1647/22.02.2022 г. по а. д. № 9025/2021 г. на Върховния административен съд, Шесто отделение.

Пленумът на ВСС отложи разглеждането по същество на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова от м. март 2022 г., за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор до вземане на решение за преценката за допустимостта на предложението на министъра на правосъдието Янаки Стоилов, като за целта е насрочено заседание на 04 май 2022 г.

Процедурата по чл. 175, ал. 5 от ЗСВ за установяване на основание за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор по предложение на министър на правосъдието Надежда Йорданова е открита с решение на ПВСС на 4 април 2022 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд