Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС предостави средства за награден фонд и инициативи по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури"

14 април 2022 година

Пленумът на Висшия съдебен съвет извърши корекция по бюджетите на органи на съдебната власт за 2022 г., във връзка с дейности по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ (Програмата) през учебната 2021/2022 година. Средства в общ размер 23 600 лв., за награден фонд - под формата на книги, енциклопедии, флаш-памети и други, получават 54 съдилища и 10 прокуратури. Сумата за всеки орган варират между 200 лв. и 800 лв., съобразно броя на обхванатите ученици. При партньорство между няколко съдилища и прокуратури средствата се предоставят на водещия съд или на определен от тях орган. За реализиране на конкретни инициативи насочени към учениците са предоставени общо 1 875 лв. на Окръжен съд – Кюстендил, Районен съд – Радомир, Районен съд – Силистра и Районен съд – Нови пазар.

Образователната програма се провежда съвместно с Министерство на образованието и науката от учебната 2014/2015 година. През настоящата учебна година по данни на МОН са обхванати 11 745 ученици. Програмата се реализира в 25 области на страната, в общо 64 населени места. В нея участват 94 съдилища и прокуратури, включително 3 окръжни следствени отдела и 4 териториални отделения към районни прокуратури, в партньорство със 128 училища, Клуб по интереси „Млад бързописец“ към Дом на науката и техниката – гр. Варна, Център за подкрепа за личностно развитие – Ученическо общежитие – гр. Ловеч, Икономически университет – гр. Варна и Русенски университет „Ангел Кънчев“ – филиал гр. Силистра.

Лекционният курс се провежда в рамките на учебната програма по „Гражданско образование“ за XI и XII клас, и в „Часа на класа“ за учениците от V до XII клас.

За Програмата ВСС получи специалното отличие на журито в конкурса „Кристални везни на правосъдието“ на Съвета на Европа през 2017 г., а през 2018 г. с нейното представяне се класира на второ място в първото „Изложение на Европейската мрежа на съдебните съвети“ в Португалия.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд