Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС прие проект на писмо до министъра на финансите и частично съгласува проект на РМС за одобряване на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г.

14 април 2022 година

 

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие проект на писмо до заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите в отговор на писмо от 11.04.2022 г., в което е посочено, че представеното от ВСС месечно разпределение на бюджета на съдебната власт за 2022 г. в голямата си част надвишава годишните размери на основните му показатели утвърдени с чл. 2 на ЗДБРБ, като е поискано в три дневен срок да се представят коригирани приложения на месечно разпределение на утвърдените със ЗДБРБ за 2022 г. годишни размери на основните показатели на бюджета на съдебната власт. 

ВСС припомня, че според Конституцията на Република България съдебната власт е независима и има самостоятелен бюджет, а съгласно Закона за публичните финанси ВСС организира и ръководи съставянето и изпълнението на бюджета на съдебната власт. В отговора е посочено, че в изпълнение на чл. 2, ал. 7 от ЗДБРБ за 2022 г., ПВСС е утвърдил бюджета на съдебната власт за 2022 г., с решение по т. 3.1. от проткоол № 11/31.03.2022 г. На същото заседание е увеличен бюджетът на съдебната власт с 40 млн. лв. от наличностите по сметки от предходни години за покриване на неотложни разходи на органите на съдебната власт, на основание чл. 2, ал. 5 от ЗДБРБ за 2022 г. Пояснено е, че решението е във връзка с намалените с 20 млн. лв. средства за съдебната власт между първо и второ четене  на закона в Народното събрание.

Увеличението на бюджета е основно за издръжка на Прокуратурата на Република България – 10 млн. лв. и на органите на съдебната власт за покриване на разходи за горива и електроенергия, заради увеличените цени на основните енергоносители; осигуряване на средства за покриване недостига за изплащане на обезщетения по КТ и ЗСВ; и неусвоени средства за капиталови разходи за поети ангажименти по сключени договори след провеждане на обществени поръчки през 2021 г.

Пояснено е, че с решение по т. 3.4. от протокол № 11/31.03.2022 г. ПВСС е утвърдил разпределен бюджет на съдебната власт и бюджетите на органите на съдебната власт, които са изпратени в Министерство на финансите в определения срок.

Пленумът на ВСС съгласува проект на РМС за одобряване на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г. и придружаващите я документи, с изключение на частта „Препоръчителните тавани на разходите по бюджета на съдебната власт“ (Приложение № 5 на стр. 237).

В тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт, одобрена от ПВСС на 31.03.2022 г. са заложени 1 085 млн. лв. за 2023 г., 1 146,1 млн. лв. за 2024 г. и 1 236,8 млн. лв. за 2025 г.

В предоставената за съгласуване бюджетна прогноза са посочени препоръчителни тавани на разходите по бюджета на съдебната власт в размер на 940,6 млн. лв. за всяка една година, което представлява 144,4 млн. лв. по-малко спрямо одобрената от ПВСС бюджетна прогноза за 2023 г.

В мотивите към решението на ПВСС се уточнява, че самостоятелността на бюджета на съдебната власт се гарантира практически чрез осигуряване на достатъчно средства за нормалното функциониране на органите на съдебната власт, както и че е конституционно установено изискването бюджетът да осигурява тези средства.

Пленумът на ВСС препоръчва на Министерството на финансите при изпращане за съгласуване проекта на актове, да се съобразява с определените срокове в разпоредбата на чл. 34, ал. 1 от Устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд