Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС поощри и освободи поради пенсиониране Симеон Чаначев от длъжността „съдия“ във ВКС

19 април 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на основание чл. 303, ал. 1 и ал. 2, т. 1 и т. 2, буква „а“ и ал. 3, т. 1 от Закона за съдебната власт, поощри Симеон Чаначев – съдия във Врховния касационен съд, с отличия „служебна благодарност и грамота“, „личент почетен знак първа степен – златен“, както и с парична награда в размер на 1000 лв. за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.

Награждаването му е предложено от Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, която обръща внимание, че целият юридически стаж на съдия Чаначев – над 40 години, е преминал в органите на съдебната власт, като повече от 28 години правораздава във Върховния касационен съд. Посочва се, че той е изграден професионалист със значим практически опит, изпълняващ прецизно и професионално служебните си задължения. Отчетен е неговият принос за точното прилагане на закона и за развитието на правото, както и за уеднаквяване на съдебната практика по граждански дела в Република България с постановените от него съдебни актове, които показват детайлно познаване на законовите и подзаконовите нормативни актове и съдебната практика. Съдия Чаначев е автор на публикации в областта на гражданския процес и гражданското право, активно е участвал в тълкувателната дейност на Общите събрания на Гражданската и Търговската колегии на ВКС, включително като докладчик по редица тълкувателни дела. Бил е лектор в семинари по различни правни поблеми в областта на гражданското материално и процесуално право, и е участвал в работни групи по изготвяне на законопроекти. Посочва се, че с безупречното поведение на магистрат, спазващ правилата на професионалната етика и образцово изпълняващ служебните задължения, е допринесъл за издигане на авторитета и престижа на съдебната власт.

В подкрепа на предложението Олга Керелска и Цветинка Пашкунова – членове на ВСС, посочиха, че той е съдия от кариерата и доктор по право, доказан професионалист, с изключително задълбочени познания и с безупречен морал и авторитет.

Колегията освободи на основание чл. 160, във връзка с чл. 165, ал. 1, т. 1 от ЗСВ Симеон Чаначев от заеманата длъжност „съдия“ във ВКС, считано от 09.05.2022 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд