Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Пленумът на ВСС отложи разглеждането по същество на предложенията за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор до влизане в сила на Определение № 4621/16.05.2022 г. на ВАС – Шесто отделение, по адм. дело № 3944/2022 г.

18 май 2022 година

 

Пленумът на Висшия съдебен съвет отложи разглеждането по същество на предложенията на министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България до влизане в сила на Определение № 4621/16.05.2022 г. на Върховния административен съд (ВАС) – Шесто отделение, по адм. дело № 3944/2022 г., предвид заявеното намерение за касационно обжалване на съдебния акт. Министърът на правосъдието ще свика заседание на Пленума на ВСС незабавно след произнасянето на петчленен състав на ВАС. Решението бе взето от членовете на ВСС със 17 гласа „за“, като в гласуването не участва главният прокурор.

Министър Надежда Йорданова обжалва решението на Пленума на ВСС по Протокол № 12/04.05.2022 г., с което не бяха допуснати за разглеждане част от представените от нея фактическите и правни обстоятелствата за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор. Тричленен състав на ВАС отмени решението на ПВСС по т. 5 – казуса „Жоси“, относно действия и бездействия на Иван Гешев в периода след встъпването му в длъжност на 18.12.2019 г., и отхвърли като неоснователна жалбата на министъра по другите искания.

На 4 май 2022 г. Пленумът на ВСС взе решение да разгледа в една обща процедура предложенията – от проф. Янаки Стоилов, допуснато изцяло, след предоставеното уточнението на 19 април 2021 г. от министър Надежда Йорданова, както и направеното от нея предложение на 02.03.2022 г., в допуснатите части.

Процедурата по предложението на настоящия министър бе открита на 4 април т. г., а по предложението на служебния министър на правосъдието – на 4 май, след отстраняване на констатираните от ПВСС нередовности.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд