Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие информация от ИВСС относно проверка в Софийски градски съд

31 май 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие за сведение информация от Инспектората към ВСС (ИВСС) относно изпълнена от Софийски градски съд (СГС) препоръка по акт от извършена проверка. Тя е възложена със заповед на главния инспектор на ИВСС, въз основа на данни в сигнал, подаден от заместник-министъра на правосъдието. Обект на проверката е образуването, движението и приключването на производствата по чл. 536, ал. 1 от Гражданския процесуален кодекс, във връзка с чл. 19, ал. 6 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЗТРРЮЛНЦ), както и анализ и обобщаване на съдебната практика по постановените съдебни актове в Софийски градски съд.

В акта ИВСС е констатирана посочената противоречива практика в Търговско отделение на СГС, и на основание чл. 58, ал. 2 от Закона за съдебната власт е дадена препоръка на председателя на съда да упражни правомощията си по чл. 86, ал. 1, т. 7 от ЗСВ и да свика общо събрание на съдиите за обсъждане на констатираната противоречива практика, с цел уеднаквяване.

В изпълнение на решение на комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“, Инспекторатът е представил уведомително писмо от председателя на СГС, с което е отчетено изпълнението на дадената препоръка, като е приложено извлечение от протокол от проведено на 07.04.2022 г. общо събрание на съдиите от Търговското отделение на СГС. Магистратите са съобразили, че с разпореждане от 17.02.2022 г. на председателя на Върховния касационен съд, въз основа на сигнала от ИВСС, на основание чл. 128, ал. 1 от Закона за съдебната власт, е образувано тълкувателно дело № 1/2022 г. по описа на ВКС – Търговска колегия за приемане на тълкувателно решение по въпроса: „Какви обстоятелства съдът трябва да изследва и да взема предвид при разглеждане на исканияпа по чл. 536, ал. 1 от ГПК, вр. с чл. 19 ЗТРРЮЛНЦ?“, като са направили извод, че нямат компетентност да взимат решения за уеднаквяване на практита помежду си.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд