Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Започна Общото събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет и избра председател на събранието, избирателна и секционни комисии

4 юни 2022 година

 

Малко след 10.00 часа директорът на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването Борислав Сарафов откри Общото събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет. При преброяване на присъстващите, стана ясно, че за участие са регистрирани  219 от общо 435-мата с право на глас, сред тях и кандидатите - Бойко Атанасов – следовател в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура, и следователите от Националната следствена служба - Петко Петков и Наталия Стаменова. „Налице е кворум и събранието може да бъде открито и проведено“, заяви г-н Сарафов и благодари на всички отзовали се на поканата следователи за показаното уважение към техните колеги - кандидати за член на ВСС. „Нашата работа е свързана със справедливостта, затова се надявам, че кандидатът, който ще изберем, ще бъде достоен магистрат, който ще представлява интересите на следователите във Висшия съдебен съвет“, каза директорът на Националната следствена служба (НСлС).

Гост на форума e Иван Гешев - главен прокурор на Република България, който приветства присъстващите и посочи, че следствието, като част от прокуратурата, е допринесло за нейната промяна, а прокуратура е променила следователите, „и в момента цялата институция е станала по-силна и по-стабилна“. Главният прокурор акцентира на значението на принципите за върховенството на закона и за правовата държава, „които градят съвременната държава и са един от стълбовете, които ние като магистрати трябва да защитаваме“. Той изрази убеденост, че пред избрания член на ВСС ще стои необходимостта да защитава независимостта на всеки един следовател и интересите на институцията. „Нашата работа е, отстоявайки независимостта си, да защитим правата на всеки един български гражданин, защото без независими магистрати няма правосъдие, а без правосъдие няма държава“, каза г-н Гешев.

Павел Колмаков – следовател в НСлС, е избран за председател на Общото събрание на следователите и ще го ръководи както днес, така и на 11 юни 2022 г. Следователите излъчиха Избирателната комисия, която съгласно чл. 29з от ЗСВ се състои от пет редовни членове: председател Мария Павлова – следовател в НСлС, заместник-председател Татяна Борисова – следовател в Следствения отдел към Софийска градска прокуратура, Нели Цветкова – следовател в НСлС, Христо Колев и Николай Кръстев – следователи в Следствения отдел към Софийска градска прокуратура.

За резервни членове бяха избрани: Мария Генова и Галя Георгиева – следователи в Следствения отдел към СГП, и Орхан Хасанов – младши следовател в Следствения отдел към Специализираната прокуратура (СлО – СП).

Избрани бяха членовете на две секционни избирателни комисии, първата от които ще отчита гласуването с хартиени бюлетини. Тя е в състав: председател Людмил Стоянов – следовател в ОСлО – Русе, Георги Божилов – младши следовател  в СлО - СГП и Ралица Дашева – следовател в СлО – СП – редовни членове, и резервни членове - Мая Велинова следовател в СлО – СГП и Кирил Петков –- следовател в СлО – СП.

Втората избирателна комисия ще преброява получените гласове чрез електронното дистанционно гласуване през интернет каквото са заявили 396 следователи. За редовни членове в нейния състав са избрани: председател Господин Бумбаров – СлО – СГП, Тодор Георгиев – следовател в СлО – СП и  Марина Николова – следовател в ОСлО – Перник. Резервни членове са Александър Борисов – следовател в ОСлО – Русе и Славка Баханова – следовател в СлО – СП.

Общото събрание на следователите реши кандидатите да представят концепциите си за дейността на Висшия съдебен съвет и да отговарят на поставените към тях въпроси, в рамките на 15 минути. Въпроси  са поставили Българският институт за правни инициативи и Институтът за пазарна икономика.

Общото събрание се проследява от регистрираните като наблюдатели представители на Асоциация „Форум“ Мария Карагьозова – председател и съпредседател на Гражданския съвет към ВСС (ГС), и адвокат Татяна Лисичкова – правен експерт, както и от акредитирани медии.

Събитието се провежда в зала 3 на Националния дворец на културата и се излъчва в реално време на интернет сайта на ВСС в раздел „Онлайн“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд