Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на следователите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Бойко Атанасов – следовател в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура

4 юни 2022 година

Общото събрание на следователите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Бойко Атанасов – следовател в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура.

Бойко Атанасов има над 19 години юридически стаж, изцяло като следовател. Професионалната му кариера започва на 10.06.2002 г. като  следовател в Столична следствена служба, а от 08.05.2009 г. и до момента е следовател в Следствен отдел при Софийска градска прокуратура.

В концепцията си за дейността на Висшия съдебен съвет, г-н Атанасов заявява, че ще работи в интерес на съдебната система и ще подпомага основната функция на ВСС, във връзка с кадровото обезпечаване на съдебната власт с магистрати и съдебни служители, притежаващи висок юридически и морален стандарт. Той предлага алтернатива за развитие на работата на прокурорската колегия, изразяваща се в повишаване на отговорността на членовете на ВСС, професионализъм и изкореняване на всякакъв вид зависимости. Според него „осветяване и прозрачност на работата на прокурорската колегия и на пленума на ВСС, ще доведат работата на ВСС до така желаните от обществото законност, независимост, съразмерност, истинност, равенство, самостоятелност, безпристрастност, бързина, достъпност, публичност, последователност и предвидимост“. Той заяви, че ще работи активно за извършване на пълна ревизия на дейността на последните два състава на ВСС, както и на дейността и кадровото обезпечаване на прокуратурата. Кандидатът счита, че за селекция на работещите в съдебната система магистрати и съдебни служители, следва да се изработят правила, които да задават стриктни критерии при кандидатстване в съдебната система и за кадрово израстване“. Той се ангажира като член на ВСС да изисква разглеждане на всеки сигнал за незаконно действие или бездействие на органите на съдебната власт и Висшия съдебен съвет, с цел осигуряване на законност, равенство, истинност и независимост чрез бързина, достъпност, публичност, прозрачност, последователност и предвидимост.

Като член на ВСС той ще настоява за нови конкурсни правила за назначаване на младшите съдии и прокурори, за първоначално назначаване, за повишаване в длъжност и преместване на съдии, прокурори и следователи като бъде заложено изследване за професионалната и личната пригодност чрез задълбочено изследване на интегритета на кандидатите. Следовател Атанасов коментира практиката за командироване на прокурори и следователи и мерки за балансиране на натовареността на следователите. Той заяви, че ще работи за утвърждаване на мястото на следователите в прокуратурата и прокурорската колегия трябва да има активна роля в този процес.

Бойко Атанасов посочи, че е развил в своята концепция отговорите на поставените от Българският институт за правни инициативи и Институтът за пазарна икономика въпроси.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд