СЪОБЩЕНИЯ И ОБЯВИ
Съобщения
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »

СЪОБЩЕНИЕ

Във Висшия съдебен съвет е получено писмо от Министерството на правосъдието, с което се изпращат изменени уведомления от Република България по чл. 117, изречение първо от Регламент (ЕС) 2017/1939 от 12 октомври 2017 г. за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура.

В писмото се посочва, че направените промени са по повод искане на Европейската прокуратура и за целите на осигуряване на по-добро и ефективно сътрудничество с нея. Актуалните уведомления, които са  били изпратени на Европейския главен прокурор, Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия, са приложени към писмото в оригинал на английски език.

            В допълнение се предоставя информация, че измененията се отнасят до разширяване на кръга на националните органи по чл. 24, параграф 2 от Регламента и установяване на допълнителни канали за докладване на престъпления на Европейската прокуратура, като Върховна касационна прокуратура се заменя с  всички прокурори и следователи в Република България. В писмото се обръща внимание, че те функционират и като органи, които препращат сигналите (формуляр „Доклад до ЕPPO за престъпление“), получени от националните органи по чл. 24, параграф 1 от Регламента до централната служба на Европейската прокуратура в Люксембург, когато националните органи изберат този канал за комуникация.

Във връзка с измененията на уведомлението по чл. 24, параграф 2 са направени и съответни изменения на нотификациите по чл. 10, параграф 3, буква „г“, чл. 24, параграф 3, чл. 25, параграфи 1-5, чл. 26, параграф 7, чл. 27, параграфи 2-8, чл. 34, параграфи 1-3 и 5-7 и чл.39, параграф 4, изр.1 от Регламента.

Останалите промени са свързани с последните изменения и допълнения в Закона за съдебната власт (обн. ДВ. бр. 32 от 26.04.2022 г., в сила от 27.07.2022 г.) и предстоящото закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

            В приложеният файл към настоящото съобщение ще намерите изменените уведомления от Република България по чл. 117, изречение първо от Регламент (ЕС) 2017/1939 от 12 октомври 2017 г. за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура (в оригинал на английски език и в превод на български език).

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд