Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Представляващият ВСС и членове на Прокурорската колегия проведоха работна среща с главния съдебен инспектор на Република Албания – Артур Метани и албанска делегация във връзка с обмен на опит в дисциплинарните производства

6 юни 2022 година

По инициатива на Инспектората към Висшия съдебен съвет, главният съдебен инспектор на Република Албания - г-н Артур Метани и албанска делегация проведоха работно посещение във Висшия съдебен съвет. На срещата присъстваха г-н Агим Гюлбегю и г-жа Исида Кока – съветници, г-жа Линдита Зигури и г-н Юлиан Зоня - инспектори (магистрати), г-жа Алма Тафани и Саимир Ходжа – инспектори, г-жа Теодора Точкова - главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет и г-жа Анита Михайлова - международен експерт. От страна на Висшия съдебен съвет участие взеха г-н Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет, г-жа Калина Чапкънова и г-жа Светлана Бошнакова – членове на Прокурорската колегия.

Боян Магдалинчев приветства с добре дошли албанската делегация и разясни структурата, статута и състава на Висшия съдебен съвет. Той даде пояснение, че през 2015 г. е реализирана конституционна реформа, с която Съвета е разделен на две колегии.

На работната среща бяха обменени опит и добри практики, свързани с процедурите за проверка на сигнали и установяване на дисциплинарни нарушения и иницииране на дисциплинарни производства срещу съдии, прокурори и следователи. Обсъдени бяха и извършването на комплексни планови и тематични проверки в органите на съдебната власт. Участниците коментираха също обмена на информация за правните системи и законодателството на България и Албания в областта на дисциплинарните производства срещу магистрати, мерките за въздействие на Инспекторатите с цел подобряване работата на двете съдебни системи, както и обмяната на общи правни въпроси, свързани с правомощията на тези органи в двете държави. Отчетено бе, че за разлика от Инспектората към Висшия съдебен съвет в България, главният съдебен инспектор на Албания е едноличен орган и неговите компетентности, съгласно конституционните промени през 2016 година, са в три основни насоки - извършване на дисциплинарни разследвания срещу магистрати, тематични проверки и институционални проверки на органите на съдебна власт.

Светлана Бошнакова като председател на комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС“ към Прокурорската колегия, представи пред гостите статистика, свързана с дейността на комисията от началото на мандата, а именно че общо образуваните дисциплинарни производства срещу прокурори и следователи са 51 бр., а приключили 41 бр. Тя съобщи, че пред Върховен административен съд са обжалвани общо 28 дела. Даде разяснения също за видовете дисциплинарни нарушения и съответните наказания, както и за процедурата по образуване.

Калина Чапкънова, която е председател на комисия "Професионална квалификация и информационни технологии", сподели че дисциплинарната дейност не ѝ е чужда, тъй като „всеки един от членовете на съответната колегия участва в дисциплинарни състави, които се произнасят, относно дисциплинарната отговорност и правят предложения какво дисциплинарно наказание следва да бъде наложено, а съставите се избират на принципа на случайния подбор, чрез специално разработен софтуерен продукт“.

Главният съдебен инспектор на Република Албания представи дейността на представляваната от него институция и отговори на въпроси, касаещи статута и структурата й. Той съобщи, че Висшият съдебен съвет на Албания е отправил покана до Висшия съдебен съвет на Република България за посещение в Албания.

В духа на конструктивния диалог бе направено заключение, че макар с малки разлики, двете системи са по-скоро близки и нямат кардинални отлики. Участниците в срещата си пожелаха здраве, поддържане на контакт и запазване на човешките взаимоотношения.

Работната среща се провежда в резултат на подписаното Споразумение за сътрудничество между ИВСС и главния съдебен инспектор на Република Албания през 2021 г.

Посещението на албанската делегация продължава до 10 юни 2022 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд