Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на ВСС откри и спря производство за разкриване на свободни длъжности и преназначаване на прокурорите от СП и АСП и следователите от Следствения отдел на СП

8 юни 2022 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет откри производство по § 45, ал. 3 и ал. 7 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ, обн. в ДВ, бр. 32/26.04.2022 г. за разкриване на длъжности на прокурори в прокуратури, съответни на закриваните в Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура, и за преназначаване при условията и по реда на чл. 194 от ЗСВ на прокурорите от Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. На основание чл. 54, ал. 1, т. 4 от Административнопроцесуалния кодекс, Колегията спря административното производство, до произнасяне на Конституционния съд с решение по конституционно дело № 9/2022 г.

Колегията взе същото решение и по отношение на следователите от Следствения отдел на Специализираната прокуратура, като откри производство по § 45, ал. 6 и ал. 7 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ (обн. в ДВ, бр. 32/26.04.2022 г.) за разкриване на длъжности на следователи, съответни на закриваните в Следствения отдел на Специализираната прокуратура, и за преназначаването им при условията и по реда на чл. 194 от ЗСВ. Колегията спря, на основание чл. 54, ал. 1, т. 4 от АПК административното производство, до произнасяне на Конституционния съд с решение по конституционно дело № 9/2022 г.

Взетите решения подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването им по реда на глава десета, раздел IV от АПК.

С решенията се съобразява, че на 17.05.2022 г. Конституционният съд с определение по к. д № 9/2022 г. допусна разглеждане по същество на искането на главния прокурор на Република България за установяване на противоконституционност на разпоредби в ЗИДЗСВ, включително на разпоредбите на §43 и §45 от ПЗР на ЗИД на ЗСВ, а съгласно чл. 54, ал. 1, т. 4 от АПК, административният орган спира производството, когато Конституционният съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд