Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
На 11 юни 2022 г. следователите ще гласуват за изборен член на Висшия съдебен съвет

10 юни 2022 година

Общото събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет ще продължи утре – 11 юни 2022 г. (събота), с провеждане на гласуване, в съответствие с процедурата по чл. 31 – 36 от Правилата за провеждане на избори за членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите (Правилата). Кандидатите са трима -  Бойко Атанасов - следовател в Следствения отдел на СГП, Наталия Василева и Петко Петков - следователи в Националната следствена служба.

С право на глас са 435 следователи, като 396 от тях са заявили електронно дистанционно гласуване през интернет. Информационната система за електронен избор на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите гарантира тайната на гласуването и свободното волеизявление, като достъпът до нея е ограничен за мрежи, извън територията на България.

Желаещите да упражнят вота си чрез хартиена бюлетина, ще имат възможността да гласуват във фоайето на Съдебната палата в гр. София, бул. „Витоша“ № 2.

Изборният ден ще започне в 8.00 ч. и ще продължи до 18.00 ч., освен ако в този час пред избирателна секция за гласуване с хартиени бюлетин има негласували следователи, които желаят да упражнят своя вот. В такъв случай председателят на избирателната секция установява техния брой и самоличност и те ще бъдат допуснати до гласуване.

В съответствие с чл. 29к, ал. 2 от ЗСВ изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от избирателите, включени в списъка на действащите следователи по реда на чл. 29д, ал. 1 от ЗСВ и чл. 5 от Правилата. Кандидатът се счита за избран, ако е получил повече от половината от действителните гласове. В противен случай се произвежда нов избор на следващия ден, който се счита за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас.

След произнасяне на Избирателната комисия за резултатите от избора, ако има кандидат избран за член на ВСС, Общото събрание на следователите се закрива. Решението на избирателната комисия и протоколите на избирателните секции се обявяват незабавно на интернет сайта на ВСС.

Общото събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет ще се излъчва чрез интернет сайта на ВСС, раздел „Онлайн“. В изборния ден в раздел „Пресцентър“ периодично - в 10.00 ч.; 12.00 ч.; 15.00 ч. и 18.00 ч., ще бъде публикувана информация за избирателната активност.

На всички етапи от изборния процес могат да присъстват регистрираните от Прокурорската колегия наблюдатели - Мария Карагьозова и Татяна Лисичкова – представители на Сдружение „Асоциация „Форум“ - член на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет.

Пълната информация за процедурата е достъпна на сайта на ВСС в раздел: „Общо събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет“.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд