Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Аксиния Атанасова за втори мандат административен ръководител на Районен съд – Костинброд

 

14 юни 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Аксиния Атанасова за втори мандат административен ръководител – председател на Районен съд – Костинброд.

Професионалната кариера на съдия Атанасова – над 23 години, преминава изцяло в органи на съдебната власт в района на Окръжен съд – София. През 1999 г. е назначена като съдия в Районен съд – Сливница, като в периода 10.01.2011 г. – 31.03.2015 г. е командирована в Районен съд – Сливница. От 07.10.2015 г. до 07.10.2020 г. е административен ръководител на Районен съд – Костинброд, а след изтичане на петгодишния мандат е определена за изпълняващ функциите „председател“. Нейната кандидатура за втори ръководен мандат е подкрепена единодушно от общото събрание на съдиите.

Полученото доверие, дългогодишният ѝ професионален опит и натрупаните специфични управленски умения, са мотивите, с които тя участва в настоящата процедура. Като свои приоритети съдия Атанасова поставя приемствеността в надграждането на успешните практики в съда и поддържането на добър микроклимат. Постигането им се обвързва с изпълнението на пет стратегически цели – качествено, срочно, прозрачно и достъпно правосъдие; развитие на човешките и материалните ресурси на съда; откритост и улеснен достъп до съдебната информация; антикорупционна управленска политика и предотвратяване конфликт на интереси, както и повишаване на общественото доверие в работата на съда. За тяхното осъществяване се набелязват мерки като изготвяне на периодичен анализ на проблемните области в работата на съда и предприемане на управленски решения за тяхното разрешаване, мониторинг на съдебната практика и на приложението на нови законодателни политики и нормативни актове, организиране на екипна работа между съдия, съдебен секретар, деловодител и архивар за осигурване на бързина и оптимизиране на управлението на делата по съдебни състави, утвърждаване на електронното правосъдие. Акцентира се на необходимостта от актуализиране на вътрешните правила за работа в съда, на ефекта от провеждане на периодични срещи с другите органи на съдебната власт в съдебния район, както и с държавни и местни институции. Кандидатът предлага въвеждане на ежеседмични работни планове за съдебните служители, както и обективни измерители за тяхната натовареност. Приоритет за нея са кадровото укрепване на съда и насърчаване приложението на способите за ускорено и извънсъдебно решаване на спорове.

Въпроси към съдия Атанасова зададоха Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Олга Керелска - членове на ВСС, във връзка с реформата на съдебната карта по отношение на малките районни съдилища, как би се отразило обединяване на Районен съд – Костинброд с друг съд, относно кадровото укрепване на съда.

Подкрепа за кандидата заяви Цветинка Пашкунова – член на ВСС, като посочи дългогодишната професионална кариера, получената висока атестационна оценка и отлично етично становище, както и единодушно заявената подкрепа от общото събрание на съдиите.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд