Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Следващото заседание на Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ГС към ВСС) е насрочено за 17 юни 2022 г.

16 юни 2022 година

Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет ще проведе заседание на 17 юни 2022 г. (петък) от 9.30 ч. Заседанието по правило е открито за представителите на медиите, които могат да участват в него на място и да задават своите въпроси.

Акцентите в дневния ред са:

  • Обсъждане на доклада на Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за 2021 г. с фокус върху мерки, които биха дали възможност на бюрото да действа по-ефективно и оперативно по текущо възникнали проблеми свързани с искането, разрешаването и прилагането на СРС. На въпроси по доклада ще отговарят председателят на бюрото и неговият екип.  
  • Съветът ще дискутира становища на Асоциация „ФОРУМ“ (публикувани в раздел Граждански съвет на сайта на ВСС) свързани с правни аргументи защо бюджетът на Европейската прокуратура, свързан с разходите по разследването на делата от нейна компетентност, не може да се осигурява от бюджета на съдебната власт в България, каквото предложение е направено със ЗИД на ЗСВ, внесен на 27.05.2022 г. от МС в Народното събрание. Ще се дебатира и по проблеми, свързани със статута на българските европейски делегирани прокурори и европейския прокурор. Предвид обстоятелството, че Европейската прокуратура, като цяло, и българските европейски делегирани прокурори и европейският прокурор, в частност, по Конституция не притежават статут на прокурор, те могат ли да възлагат извършването на следствени действия на разследващи полицаи и на разследващи митнически инспектори (както и всякакви други действия на МВР и службите), тъй като това пряко засяга националната сигурност. По идентичен начин стои и въпросът с достъпа до класифицирана информация и работа със СРС. „Прякото противоречие с Конституцията не може да бъде преодоляно с изменение в закони или с споразумения /напр. между МВР и Европейската прокуратура/ без правна стойност и е необходимо спешно запитване на КС.“ Това са част от изводите в становището.
  • Членовете на ГС ще обсъдят също и членството в ГС към ВСС на нова организация - Сдружение на одиторите в публичния сектор (СОПС), като и значението на преюдициалното запитване от съдия Пенка Велинова, зам. председател на Специализирания наказателен съд, до Съда на ЕС по дело № 1055/2022 г. за правната сигурност и закриването на органите на специализираното правосъдие в България.
Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд