Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Антоанета Аргирова – съдия в Административен съд – София-град

18 юни 2022 година

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Антоанета Аргирова – съдия в Административен съд – София-град. Тя има над 25 общ юридически стаж, над 18 от които са в органите на съдебната власт. В периода 02.05.1996 г. – 02.05.1997 г. е съдебен кандидат в Окръжен съд – Бургас. На 18.03.2005 г. встъпва като младши съдия в Окръжен съд – Хасково, а от 15.02.2007 г. е съдия в Административен съд – София-град. Над 7 години тя е била асистент в юридическия факултет на Бургаския свободен университет.

Кандидатурата на Антоанета Аргирова е предложена от съдии във Върховен административен съд, Апелативен съд – София, СГС и Специализирания наказателен съд. Тя е мотивирана да участва в избора за членове на ВСС, от своя житейски и професионален път, в който всяка професионална позиция е заета след конкурс, а правораздавателната дейност е „абсолютен приоритет“, в който търси „баланса между качество и срочност в разглеждането на делата и постановяването на съдебните актове“. Пред участниците в Общото събрание на съдиите тя посочи, че приема процедурата за избор на членове на ВСС като разговор за общото бъдеще на магистратите и като „реална възможност за по-добра, по-справедлива и по-достойна съдебната власт“. Като свой приоритет поставя качественото и справедливо правосъдие, почтеността, взаимното уважение и зачитане, хигиената в личните контакти и в контактите с другите власти. Съдия Аргирова поема ангажимент да отстоява независимостта на съда и на съдиите, като работи за преодоляване на съдийската пасивност при решаване на проблемите, свързани с администрирането на съдилищата и кадровия въпрос. Тя заявява намерение да поддържа прозрачен диалог с всички съдии и институции за решавани проблемите на съдебната власт, и се аргументира, че в резултат на проведените срещи по съдебни райони, е преосмислила някои от предложните в концепцията ѝ идеи, като е възприела предложени от магистратите в страната.

Акцентира на необходимостта от еднакво прилагане на многобройните правила, регулиращи работата на съдиите, тъй като справедливото отношение към тях се постига посредством еднаквото и правилното им прилагане. Тя се ангажира да работи за намаляване на съществената разлика във възнагражденията на магистратите на различните нива в съдебната система; за справедливото натоварване на съдиите; за изработване на обективни критерии при атестирането на магистратите, обвързани с конкретните съществуващи данни и показатели от работата на съдията. По този начин, според нея, ще се изключи или намали субективизма при атестиране и провеждане на конкурси. Съдия Аргирова предлага оценяването да включва и приноса за развитието на съдебната практика, например при постановен съдебен акт или преюдициално заключение по запитване на съдия, довели до обрат в съдебната практика. Кандидатът подкрепя идеите за създаване на централизирана система за непрекъсната оценка на съдиите, чрез поддържане на обновяваща се база данни за дейността на всеки магистрат. Предлага да се предвидят механизми и срокове, обезпечаващи своевременното обявяване и приключване на конкурсните процедури, включително провеждането им по съдебни райони. Тя предлага предварително иницииране на конкурси за длъжности, които предстои да се освободят при пенсиониране на магистрати. Тя заяви, че ще настоява за правила, които ограничават командироването до разумен срок – 1 година, и за създаване на регистър на изявилите воля за командироване, като при повече желаещи, подборът да се извършва на случаен принцип.

Антоанета Аргирова предлага да бъде сформирана работна група, с участие на съдии и специалисти по информационни технологии и статистици, за анализ на актуалното състояние и изработване на конкретно решение за регулиране на натовареността. Според нея е необходимо да се създаде механизъм за контрол за спазването на правилата за образуване и управление на отделните видове дела, за да се избегнат изкривяванията в статистическите данни и да се вземат правилни управленски решения по кадровото обезпечаване на съдилищата. Кандидатът обръща внимание, че необходимостта за реформа на съдебната карта е неоспорима, но тя трябва да се осъществи при отчитане на всички значими фактори, включително като се осмисли ролята на районните съдилища в местните общности и за основните права на гражданите. Акцентира се, че при намиране на универсално решение трябва да участват всички власти.

Кандидатът отговори, освен на зададените към всички кандидати въпроси, така и на индивидуално поставения към нея – дали като член на ВСС би поискала да се направи проверка на разработената по проект от 2013 г. електронна програма за административните съдилища. Писмено предоставените от съдия Аргирова отговори на въпроси на БИПИ, са публикувани на интернет сайта на ВСС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд