Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Мария Терзийска - заместник-председател на Окръжен съд - Варна

18 юни 2022 година

Общото събрание на съдиите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Мария Терзийска - заместник-председател на Окръжен съд - Варна.

Мария Терзийска има над 22 години юридически стаж. От 02.05.2000 г. до 12.08.2001 г. е младши съдия в Окръжен съд – Варна, от 13.08.2001 г. до 01.01.2006 г. е съдия в Районен съд – Варна, а от 01.01.2006 г. до 2014 г. е съдия в Окръжен съд – Варна. От 2014 г. до настоящия момент е заместник-председател на Окръжен съд – Варна. В работата си тя е преминала през всички области на правото: наказателно - като първоинстанционен съдия в районния съд, административно - като част от административното отделение на окръжния съд и към момента - в търговското отделение на съда като разглежда и въззивни граждански дела. В последните години активно подпомага ВСС чрез работа като член на различни работни групи, две от които постоянни към СК на ВСС и свързани с разрешаване на едни от най-наболелите проблеми натовареността и работата с ЕИСС, в контекста на електронното правосъдие. Мария Терзийска е преподавател в Националния институт на правосъдието.

В представянето си, тя подчерта, че работи оперативно и с добра ритмичност. Относно темата за натовареността отбеляза, че трябва да се следва относително уеднаквяване, чрез промяна на подсъдността на определена категория дела. Акцентира върху това, че трябва да се погледне на смисъла от отчитането на натовареността.

В нейната концепция за дейността на ВСС тя предлага в Комисията по атестирането и конкурсите да няма действащи съдии и да бъде премахнато цифровото изражение на крайната оценка, като поставя акцент върху това да се работи върху въвеждане на относителна тежест на критериите, които се съобразяват при оценяване, за да се гарантира прозрачност при вземане на решения. Предлага още да се уеднаквят системите за отчитане натовареността в съдилищата. Терзийска предлага в процедурата за повишаване, становище за качествата да дава и Общото събрание на горестоящия съд.

Относно темата за съдебната карта, тя акцентира върху това, че оперативността в този случай не е добро качество и че според нея към днешна дата „не сме готови за реформа“.

Относно електронното правосъдие, Терзийска сподели, че процесите изискват време, като дигитализацията на правосъдието е част от цялостна, всестранна стратегия, която преобразува начина, по който правосъдието се доставя на хората, и процесът трябва да се доведе докрай. Изказа мнение, че съдилищата не са готови нито кадрово, нито имат необходимия ресурс за дигитализация. Акцентира, че е необходимо рационализиране на системата.

Мария Терзийска изразява мнение, че навременната комуникация с магистратите и съдебната администрация; предварителното обсъждане; предоставянето на подходящ срок за изразяване на становища; приемането на нови статистически форми за отчетност, които да съдържат достатъчната и необходима информация за работата на съдилищата, която би следвало да е конфигурирана по начин, който да позволява ясно разчитане на необходимите и достатъчни критерии за ефективно управление на процесите в правораздаването ще постигнат единствено оптимално изграждане на система за навременен контрол на изпълнението.

Мария Терзийска отговори на предварително зададените въпроси от нейните колеги в залата. В заключение тя отправи препоръка към настоящия състав на ВСС „да предадат работата по подходящ начин“. Тя пожела новия състав на ВСС да бъде въведен в работата и дейността на ВСС чрез отчетност на свършената работа до момента.

В заключение пожела на колегите си да бъдат активни в избора на членове на ВСС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд