Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
37,55 % e избирателната активност към 12:00 часа на съдиите в Общото събрание за избор на членове на ВСС

25 юни 2022 година

Към 12:00 ч. общата избирателна активност на съдиите е 37,55 %, като за избор на членове на Висшия съдебен съвет са гласували 825. Чрез информационната система за електронен избор през интернет правото си на глас са упражнили 743 от съдиите, като избирателната активност е 38,78 %. Избирателната активност в системата за електронно гласуване може да се проследи в реално време тук. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 82 съдии и избирателната активност е 29,18 %.

С хартиени бюлетини гласуваха председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова и кандидатите за членове на ВСС Антоанета Аргирова – съдия в Административен съд – София-град, Атанас Атанасов – съдия в Софийски градски съд, Даниела Александрова – заместник-председател на Софийски районен съд, Дора Михайлова – заместник-председател на Софийски окръжен съд, Любомир Нинов – съдия в Районен съд – Варна, и Мария Терзийска – заместник-председател на Окръжен съд – Варна.

На интернет сайта на ВСС, раздел „Пресцентър“ ще бъде публикувана информация за избирателната активност на гласуващите в 15.00 ч. и в 18.00 ч.

Информационната система за електронен избор на членове на ВСС не предвижда възможност за генериране на данни относно начина на гласуване и е ограничена за достъп в интернет от мрежи, извън територията на България. Гаранциите за тайната на вота при електронното гласуване са детайлно разписани в чл. 50 - чл. 54 от Правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от квотата на съдиите, прокурорите и следователите. Сред тях са липса на информация за самоличността на избирателите, като не се записва и не се съхранява информация за това, кой избирател за кого гласува или с какъв код.  Достъпът до системата автоматично се блокира при пет последователни грешни опита за въвеждане на код за гласуване. Един избирател може да гласува само веднъж в рамките на изборния ден.

Изборният ден се излъчва в реално време чрез интернет сайта на ВСС, раздел „Онлайн“, а чрез Единния портал за електронно правосъдие може да се проследи в реално време и електронната избирателна активност.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд