Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС единодушно избра Иван Христов за втори мандат административен ръководител на Районен съд – Тополовград

28 юни 2022 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Иван Христов за втори мандат административен ръководител – председател на Районен съд – Тополовград.

Той има над 25 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Професионалната му кариера започва през 1997 г. като „следовател“ в Окръжна следствена служба – Ямбол. На 02.05.2006 г. встъпва в длъжност „съдия“ в Районен съд – Тополовград, където с решение на съдийската колегия от 01.05.2015 г. е назначен за административен ръководител – председател. След изтичане на първия му управленски мандат е определен за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на съда, считано от 15.04.2020 г.

Иван Христов кандидатства за длъжността, мотивиран от дългогодишния си професионален опит и натрупаната компетентност, придобитите управленски умения като административен ръководител, както и от заявеното доверие и подкрепа от съдиите и съдебните служители. Той се аргументира, че познава добре структурата и функционалните особености на съда, работата на отделните звена и служби и неговия колектив, което е предпоставка, заедно да продължат да работят за бързо, качествено и ефективно правосъдие в услуга на гражданите. В посочените приоритети, магистратът заявява, че следва да продължи използването на ЕИСС за разпределение на делата на случаен принцип като гаранция за независимост и прозрачност на съдопроизводството, за осигуряване на равномерна натовареност на съдиите и като антикорупционна мярка. Според него председателят на съда също трябва да има 100 % натовареност. Той се ангажира да насърчава съдиите и съдебните служители да участват в обучения и семинари за повишаване на професионалната компетентност, като акцентира на доказалите своята ефективност регионални форуми на Окръжен съд – Ямбол и Административен съд – Ямбол. Предвидени са мерки за осигуряване на срочното разглеждане на делата, като ангажиране на служителите в регистратурата на съда при проверка на приложените документи, уведомяване на страните в процеса чрез използване на технически средства, прилагане на дисциплиниращи мерки спрямо длъжностните лица за връчване на съдебни книжа и други. За повишаване на доверието към съдебната система, кандидатът обръща внимание на мерките за срочното и качествено правораздаване и административно обслужване на гражданите, на публикуването на графика на съдебните заседания и друга информация за дейността на съда, на поддържането на добри работни взаимоотношения с останалите органи на съдебната власт и други институции.

Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, и Цветинка Пашкунова - член на ВСС, поискаха информация, дали създава трудности обстоятелството, че съдът е в съдебния район на Окръжен съд – Ямбол, а Районното полицейско управление е към Областната дирекция „Полиция“ в Хасково; за визията на кандидата за преодоляване на неравномерната натовареност на съдиите в съдебния район.

Подкрепа за него заявиха Георги Чолаков – председател на ВАС, и Цветинка Пашкунова – член на ВСС, като отбелязаха притежаваните професионални и нравствени качества и управленските умения, показани в успешния първи мандат. Посочени бяха създадената изключително добра организация на работата в съда и изградените отношения между съдиите и съдебните служители.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд