Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на прокурорите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Добринка Калчева – прокурор в Апелативна прокуратура - Пловдив

2 юли 2022 година

 

Общото събрание на прокурорите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Добринка Калчева – прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив.

Добринка Калчева има над 24 години юридически стаж. Професионалната си кариера започва като следовател в Окръжна Следствена служба – Пловдив, която длъжност заема от 22.03.1999 г. до 01.05.2006 г. В периода от 02.05.2006 г. до 30.06.2014 г. е прокурор в Районна прокуратура – Пловдив, а от 01.07.2014 г. до настоящия момент, е прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив. Тя е предложена за член на ВСС от 160 прокурори от апелативната, окръжната и районната прокуратура в Пловдив, както и прокурори от районните и окръжните прокуратури в Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Хасково и Кърджали. Добринка Калчева е член на Асоциацията на прокурорите.

В представянето си, тя подчерта, че е дала съгласието си за участие в настоящата изборна процедура, в много труден за Прокуратурата на Република България момент, но с ясното съзнание, че поема пред всеки един магистрат и пред обществото, висока лична и професионална отговорност. Увери, че ще работи за каузата за възвръщане и утвърждаване на високо обществено доверие в дейността на Прокуратурата на Република България чрез отстояването нейната независимост, като неделима и неотменима част от съдебната власт в Република България.

Като основен приоритет посочи осигуряването на ритмично кариерно израстване. Относно конкурсите сподели, че трябва да се върне събеседването като част от конкурсите за повишаване и преместване и след приключване на така нареченото събеседване, да се поставя оценка веднага, за да се поддържа елемента на прозрачността. Според нея организирането на конкурси по апелативни райони ще ускори значително възможността за кариерно израстване на магистратите. Коментирано бе и процедурата за избор на административни ръководители, като тя предлага при вземането на решения да се подхожда изключително внимателно Тя предложи да се работи с помощта на съответните законодателни промени, като на прокурорите бъде дадена възможността да предлагат кандидат за административен ръководител и да изразяват мнението си, посредством Становище на Общо събрание на прокурорите от съответната структура, което да се взема предвид определената процедура, от страна на Висшия съдебен съвет.

Относно темата за заплатите, тя се ангажира с работа върху свиване на „ножицата“ в заплатите. Тя предлага всеки магистрат, който има 15 години стаж на една длъжност и на едно инстанционно ниво, притежавайки много добра атестация, а също така и липса на наказания в последните 5 години, да придобива право на възнаграждение, равняващо се на 90% от това на магистрат от непосредствено по-горното ниво.

Добринка Калчева депозира писмените си отговори на предварително зададените въпроси от Фондация "Български институт за правни инициативи“, Център за съзидателно правосъдие и Атанас Ценов - прокурор от Върховна касационна прокуратура, публикувани на сайта на ВСС във вчерашния ден.

В заключение Добринка Калчева обещава да не прекъсва комуникацията си с прокурорите и да не се отдалечава от проблемите, да се интересува и зачита мнението им по всички важни за магистратската общност, в частност - за прокурорите въпроси. „Аз съм една от вас“, допълни тя и апелира да се покаже отношение, единност и смелост, за да може да се отстои независимостта на прокуратурата. Призова прокурорите да гласуват и да изберат за членове на професионалната им квота най-достойните из между кандидатите, които биха работили да отстояват докрай интересите на прокурорите. Тя поясни, че в момента „нямаме право да се предадем и да се дистанцираме от проблемите и от този избор“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд