Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на прокурорите изслуша кандидата за изборен член на Висшия съдебен съвет Димитринка Шкодрова-Георгиева – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Ямбол

2 юли 2022 година

Прокурор Шкодрова има над 38 години юридически стаж изцяло в Прокуратурата на Република България. В периода от месец април 1985 г. до месец април 1987 г. е била младши прокурор в Районна прокуратура – Ямбол. В продължение на шест години от 1987 г. до 1993 г. е заместник-районен прокурор на Районна прокуратура – Ямбол, след което до 1996 г. е районен прокурор на Районна прокуратура – Ямбол. В Окръжна прокуратура – Ямбол работи от 10.08.1996 г., като от 22.04.2010 г. и до настоящия момент е заместник-окръжен прокурор. С решение на Висшия съдебен съвет от 05.07.2012 г. е поощрена с отличие „Служебна благодарност и грамота“.

Участието си в изборната процедура Димитринка Шкодрова мотивира с дългогодишната си работа на всички нива в системата, получената подкрепата от колегите и желанието ѝ активно да участва в процеса на управление на съдебната реформа. Тя заяви, че с концепцията си предлага практически решения на съществуващите проблеми без да се налагат законодателни промени. Според нея едно от основните направления в дейността на Висшия съдебен съвет трябва да бъде отстояване на независимостта, като в тази връзка още в началото на своето изказване посочи, че „Без независима прокуратура не може да има независима съдебна власт“, както и че „за да бъдат независими  в процеса на вземане на решение, прокурорите следва да изпълняват задълженията си без външен натиск или намеса“. Прокурор Шкодрова припомни, че независимостта на прокурорите не е привилегия, а гаранция за справедливо, безпристрастно и ефективно правосъдие, като именно чрез максималната предвидимост и ефективност в работата на прокуратурата може да бъде повишено доверието в обществото и да бъде укрепена независимостта на съдебната власт.

Обърнато бе внимание на необходимостта от ускоряване на процедурите за назначаване, подбор и кариерно развитие на магистратите, като сподели, че командироването на магистрати не решава проблемът, а по скоро създава нов, тъй като командированият магистрат от една страна няма достатъчно сигурност за позицията, която заема, а от друга - се увеличава натовареността на органа, в който е постоянното му трудово правоотношение. Посочен бе потенциалният риск за независимостта на командирования по отношение на обективността и безпристрастността на решенията, които взима. Според нея максималният срок за командироване следва да бъде една година.

Прокурор Шкодрова изрази мнение, че атестирането е бавно и често продължава с години, заради което предлага премахване на формализма при атестиране, вкл. чрез опростяване на атестационните формуляри, преразглеждане на системата за „точкуване“, като оценка за работата на магистратите, прецизиране на критериите за атестиране и децентрализация на конкурсите. Тя изложи и аргументи, че това няма да доведе до „феодализация“ на конкретните органи. Предлага се и провеждане на широк професионален дебат, съчетан с експертни становища, във връзка с възнагражденията на магистратите. По отношение на възнагражденията тя заяви, че най-удачен вариант е определяне на една основна заплата, която да се допълва от възнаграждение за съответния достигнат ранг. По този начин ще се избегне и „ножицата“ между възнагражденията за най-ниската и най-високата длъжност, която ще се разтваря при запазване актуализирането на заплатите с едни и същи проценти за всички нива. Коментира се и изравняването на натовареността между отделните районни прокуратури, чрез преместване на свободни щатове от една прокуратура в друга, но базата на обективни критерии, а като алтернативен вариант се разглежда институтът на прокурорските помощници.

Прокурор Шкодрова поставя акцент върху засилването на прозрачността в дейността на ВСС, регламентирането на статута и правомощията на говорителя на ВСС, създаваното на постоянна комисия, която да отговаря за комуникациите на ВСС, случаите на посегателства срещу независимостта, проучване на международния опит и взаимодействието на медиите и обществото. Сред другите акценти в концепцията й за дейността на ВСС са дисциплинарната дейност и поощренията, електронното правосъдие, бюджетът, управлението на собствеността и съдебната администрация.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд