Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС ще обобщи практиката по дисциплинарни дела на конференция със съдии, инспектори от ИВСС, представители на МП и на съсловните организации

7 юли 2022 година

Съдийската колегия на Висшият съдебен съвет ще проведе конференция на тема „Анализ на практиката по дисциплинарните производства по Закона за съдебната власт срещу съдии в периода на мандата на 8-ия състав на ВСС“. Събитието ще се състои на 8 юли 2022 година, от 10 ч., в зала „София“ на Гранд хотел „София“ в гр. София. Конференцията е организирана от комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с Инспектората към ВСС“ (КДДВИВСС), а участниците в него са членове на ВСС, съдии от Върховния административен съд, съдии и административни ръководители на съдилища от страната, инспектори от ИВСС и представители на Министерството на правосъдието. Покани са отправени и до съдийските съсловни организации.

Целта на форума е да се направи обобщение на информацията по всички дисциплинарни производства, водени срещу съдии през мандата на настоящия състав на ВСС, както и да се анализира практиката на съдийската колегия на ВСС и на Върховния административен съд, да се идентифицират тенденции, противоречия, проблеми и да се предложат възможни разрешения.

Програмата предвижда г-жа Атанаска Дишева – член на ВСС и председател на КДДВИВСС да представи практиката по дисциплинарните производства по Закона за съдебната власт, водени срещу съдии в мандата на 8-ия състав на ВСС. Съдии от Шесто отделение на ВАС ще коментират своята практика при разглеждане на жалби срещу решения на ВСС по дисциплинарни дела. Преподавател от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще презентира темата за „Дисциплинарната отговорност и изискванията за независимост на съда в практиката на Европейския съд по правата на човека и съда на Европейския съюз“.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд