Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на прокурорите ще проведе избор за членове на Висшия съдебен съвет

8 юли 2022 година

Общото събрание на прокурорите ще продължи утре – 9 юли 2022 г. (събота), с провеждане на избор на членове на Висшия съдебен съвет, в съответствие с процедурата по чл. 31 – 36 от Правилата за провеждане на избори за членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите (Правилата). Кандидати в процедурата са Добринка Калчева - прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив, Владимир Чавдаров - апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Варна, Красимира Филипова – заместник-главен прокурор при Върховна касационна прокуратура, Николай Димитров - прокурор във Върховна касационна прокуратура, Владимир Николов - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен, Пламен Петков - прокурор в Софийска районна прокуратура, Станислав Стойков - прокурор в Софийска градска прокуратура и Димитринка Шкодрова-Георгиева – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Ямбол.

Право на участие в избора имат всички 1 538 прокурори от страната, като 1 408 от тях са заявили електронното гласуване. С решение на Общото събрание на прокурорите от 2 юли 2022 г., са определени две избирателни секции – № 1 за гласуващите с хартиени бюлетини и № 2 за гласуващите през интернет.

Изборният ден ще започне в 8.00 ч. и ще продължи до 18.00 ч., освен ако в този час пред избирателна секция № 1 има негласували прокурори, които желаят да упражнят своя вот с хартиена бюлетина. Съгласно чл. 29к, ал. 1 от ЗСВ, когато в 18.00 часа пред избирателната секция има негласували прокурори, нейният председател установява техния брой и самоличност. Те предават документите си за самоличност на избирателната секция и се допускат до гласуване. Гласуването ще се проведе в централното фоайе на Съдебната палата - бул. Витоша № 2, партер.

Прокурорската колегия е регистрирала като наблюдатели на Общото събрание представители на Асоциация „Форум“: Мария Карагьозова – председател и съпредседател на Гражданския съвет към ВСС, и адвокат Татяна Лисичкова – правен експерт, както и на Фондация „Български институт за правни инициативи: Биляна Гяурова – Вегертседер, Теодор Славев, Мария Маринова, Цветомир Тодоров, Исидора Димова и Петя Петрова.

В съответствие с чл. 29к, ал. 2 от ЗСВ изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от избирателите, включени в списъка на действащите прокурори по реда на чл. 29д, ал. 1 от ЗСВ и чл. 5 от Правилата. Кандидатът се счита за избран, ако е получил повече от половината от действителните гласове. В противен случай се произвежда нов избор на следващия ден, който се счита за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас. При повторно гласуване прокурорите, заявили желание да упражнят правото си на глас чрез системата за електронно гласуване, ще използват същите талони за гласуване, които са използвали при провеждане на първи тур. В състава на Висшия съдебен съвет влизат четирима представители от професионалната общност на прокурорите. След обявяване на изборните резултати, ако кандидатите са избрани за членове на ВСС, Общото събрание се закрива. Решението на избирателната комисия и протоколите на избирателните секции се обявяват незабавно на интернет страницата на ВСС.

Общото събрание на прокурорите за избор на членове на Висшия съдебен съвет ще се излъчва чрез интернет сайта на ВСС, раздел „Онлайн“. В изборния ден в раздел „Пресцентър“ периодично - в 10.00 ч.; 12.00 ч.; 15.00 ч. и 18.00 ч., ще бъде публикувана информация за избирателната активност.

На интернет сайта на ВСС, в раздел „Общо събрание и кандидати на ПРОКУРОРИТЕ за  избор на членове на Висшия съдебен съвет“ са публикувани писмените отговори на кандидата Владимир Николов на поставените въпроси от Българския институт за правни инициативи, Центъра за съзидателно правосъдие и от Атанас Ценов - прокурор от Върховна касационна прокуратура.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд