Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС проведе конференция на тема: „Анализ на практиката по дисциплинарните производства срещу съдии в периода на мандата на осмия състав на ВСС“

8 юли 2022 година

Конференцията на тема „Анализ на практиката по дисциплинарните производства по Закона за съдебната власт срещу съдии в периода на мандата на осмия състав на Висшия съдебен съвет“ бе организирана от комисия „Дисциплинарна дейност и взаимодействие с Инспектората към ВСС“ (КДДВИВСС) към съдийската колегия на ВСС. Основната цел на конференцията е да се представи практиката на съдийската колегия на ВСС и съдебната практика на Върховния административен съд по дисциплинарните производства срещу съдии, да се идентифицират тенденциите, противоречията и проблемите, както и да се предложат възможни разрешения.

Във форума участваха Атанаска Дишева – член на ВСС и председател на КДДВИВСС, Олга Керелска – член на ВСС и председател на комисия „Професионална етика“ към СК, Калина Чапкънова – член на ВСС и председател на комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“, Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Юлия Ковачева – заместник-министър на правосъдието, Румяна Папазова – председател на Шесто отделение във ВАС, Тодор Тодоров, Николай Гунчев, Росен Василев, Сибила Симеонова, Хайгухи Бодикян, Юлия Тодорова и Добромир Андреев – съдии от Шесто отделение във ВАС,  Даниела Александрова – заместник-председател на Софийския районен съд, административни ръководители и съдии от страната, инспектори от Инспектората към ВСС, както и доц. д-р Христо Христев – преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Презентации бяха направени от Атанаска Дишева, която представи практиката на съдийската колегия на ВСС по дисциплинарни производства срещу съдии на настоящия мандат на ВСС; съдиите от Шесто отделение на ВАС – Румяна Папазова, Тодор Тодоров, Николай Гунчев, Сибила Симеонова и Юлия Тодорова, представиха различни аспекти от практиката на ВАС по дисциплинарни производства както срещу съдии, така и срещу прокурори и следователи; доц. д-р Христо Христев – преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – представи практиката на Европейския съд по правата на човека и Съда на Европейския съюз по въпросите за дисциплинарната отговорност на магистрати и изискванията за независимост на съда.

На конференцията бяха дискутирани въпроси, които са разрешавани противоречиво или са спорни в съдебната практика по дисциплинарни дела.

Намерението на организаторите е докладът, съдържащ пълна и систематизирана информация и анализ на дисциплинарната практика на съдийската колегия на настоящия състав на ВСС да послужи освен за информация, също така и за последователност и предвидимост на практиката на този и следващия състав на ВСС, както и да бъде ползван от административни ръководители, съдии и други страни в дисциплинарни производства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд