Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Започна преброяването на гласовете за избор на членове на ВСС от квотата на прокурорите

9 юли 2022 година

Точно в 18:00 часа Зорница Таскова – прокурор във Върховна касационна прокуратура и председател на Избирателната комисия, съобщи, че са налице всички условия за приключване на гласуването и за започване на дейността на избирателните секции за отчитане на резултатите.

Общата избирателна активност на прокурорите е 74,06 % при 1 139 гласували от 1 538 имащи право на глас. Посредством системата за електронно гласуване през интернет своя глас са дали 1 073 прокурори от 1 408 заявили желание за дистанционно гласуване, при избирателна активност 76,21 %.

С хартиени бюлетини са гласували 66 прокурори, като избирателната активност е 50,77 %.

На място в съдебната палата своя вот упражни Добринка Калчева - прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив.

Съгласно Правилата за провеждане на избори на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите членовете на избирателна секция № 1 отвориха изборната кутия, на което присъстваха двама от кандидатите Станислав Стойков - прокурор в Софийска градска прокуратура и Владимир Николов - окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен и регистрираните като наблюдатели, адвокат Татяна Лисичкова – правен експерт към Асоциация „Форум“ и представители на Фондация „Български институт за правни инициативи“ - Биляна Гяурова–Вегертседер – директор, и Теодор Славев.

За резултатите от избора всяка от избирателните секции съставя протокол, в който се вписват общият брой на гласувалите, действителните и недействителните бюлетини, както и резултатът от гласуването за всеки един от кандидатите.

Окончателният резултат от избора се отчита, като председателят на избирателната комисия въвежда в информационната система за електронен избор резултатите от гласуването с хартиени бюлетини, в съответствие с данните в протокола. Чрез информационната система председателят на избирателната комисия сумира общия резултат от гласовете, подадени електронно през интернет и чрез хартиена бюлетина. След това, отново чрез информационната система за електронен избор, се генерират резултатите от избора, които включват имената на избраните членове на съответната колегия и броя на гласовете, с които са избрани. Съгласно Раздел III, чл. 43, ал. 5 от Правилата за избрани се смятат кандидатите, получили повече от половината от действителните гласове.

Избирателната комисия ще се произнесе с решение за резултатите от избора, което ще се публикува заедно с протоколите на избирателните секции на сайта на ВСС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд